Premierea concursului cultural-catehetic: Stănița, simbol al etnografiei poporului român

19 Iulie 2018

În data de 19 iulie a.c. în contextul Zilelor Comunei Stănița, în proximitatea Muzeului Etnografic Casa Vlădicăi, pe o scenă amenajată, copii din peste 20 de parohii din Protopopiatul Roman au participat la cea de-a doua ediție a concursului cultural-catehetic: Stănița, simbol al etnografiei poporului român. Acesta a fost realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la inițiativa Protopopiatului Roman și în parteneriat cu instituții reprezentative locale și centrale nemțene. Concursul a fost organizat cu prilejul școlii de vară cultural-catehetice desfășurate pe trei secțiuni: Toacă, costum popular și heraldică. La activitățile derulate au fost implicați peste 600 de copii.

În data de 19 iulie, localitatea Stănița a fost gazda desfășurării unui concurs cultural-catehetic la care au participat peste 200 de tineri din peste 20 de parohii ce fac parte din Protopopiatul Roman. Această manifestare ce încununează efortul pe care tinerii l-au depus în cadrul școlilor de vară desfășurate în prima pare a lunii iulie în parohiile de proveniență, s-a dorit a fi un bun prilej de a promova valorile care dau identitate românității și care de-a lungul timpului au fost pentru români puncte cardinale și repere ale existenței: credința, portul popular și steagul.

Concursul a fost deschis de părintele Valentin Băltoi, consilier cultural în cadrul Administrației Eparhiale, care a transmis binecuvântarea Ierarhului și a vorbit despre importanța conservării și promovării valorilor patrimoniale cultural-religioase românești.

Apoi, responsabilii celor trei secțiuni de concurs, părintele Nistor Vasile, părintele Adrian Andrei și tânărul teolog Iustin Lehonschi, au adresat copiilor câte un scurt cuvânt în care au vorbit despre cele trei elemente prezentate în acest concurs: costumul popular, toaca și steagul școlii de vară.

De menționat este faptul că tinerii înscriși în concurs și ajunși la acest nivel, au participat în prima jumătate a lunii iulie la atelierele desfășurate în timpul școlilor de vară desfășurate în parohii, sub coordonarea preoților, cadrelor didactice și voluntarilor, apoi au fost selectați în urma unui concurs local, faza pe parohie. În cadrul școlilor de vară copiii au aflat lucruri importante despre semnificațiile însemnelor de pe costumele populare, despre importanța și însemnătatea chemării la rugăciune atunci când se bate toaca sau se trage clopotul, și despre însemnătatea însemnelor care apar pe steaguri, confecționându-și cu această ocazie propriul steag al școlii de vară.

Au urmat apoi, în trei locații diferite, efectuarea probelor de concurs în fața celor trei comisii desemnate de organizatori. După deliberarea juriului, au fost desemnați câștigătorii, în fața ierarhului și a oficialităților centrale și locale prezente. Totodată, cu acest prilej a fost premiată și excelența în educație, șefii de promoție de la liceele și colegiile romașcane primind diplome și binecuvântarea ierarhului.

Prezent la eveniment Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a dialogat cu tinerii și a citit o rugăciune de binecuvântare a elevilor, felicitând pe părintele protopop Dragoș Munteanu pentru activitate și pe toți preoții din protopopiat implicați, pe copiii prezenți, precum și pe cei care au sprijinit această manifestare.

La rândul său, părintele protopop Dragoș Munteanu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare, oaspeților și oficialităților prezente, precum și tuturor celor care au sprijinit și susținut această inițiativă.

Totodată, în cadrul acestui eveniment, elevi de la Școala Mihai Eminescu din Roman, coordonați de cadrele didactice au prezentat piesa de teatru: Prostia omenească, iar Ansamblul Dragomirești din localitatea Cotu Vameș, a încântat auditoriul cu câteva dansuri populare.

 La final, toți cei prezenți au participat la un tur ghidat al muzeului, primind pliante și fotografii cu acest muzeu etnografic. Pentru copiii prezenți, au fost oferite 450 de pachete cu hrană și apă. De asemenea, a fost oferită o agapă la casa de prăznuire a Parohiei Stănița. Transportul copiilor la Casa Vlădicăi a fost efectuat cu mijloace de transport ale Meteora Tour.

Această activitate face parte din programul cadru al proiectelor pe care Protopopiatul Roman le-a dedicat copiilor în acest an centenar și promovării valorilor patrimoniale cultural-religioase. (pr. Daniel Marari)