Prelegere medicală de informare şi prevenţie în Biserica „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Vineri, 9 februarie 2024, după Taina Sf. Maslu, în Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău, doamna Dr. Carmen Colibaba a susţinut o prelegere de informare şi prevenţie intitulată „Noţiuni medicale de bază”, eveniment care face parte din activităţile dedicate „Anului Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

Scopul acestei întâlniri a fost acela de a face cunoscut şi înţeles modul în care organismul uman funcţionează în contact cu mediul înconjurător. Doamna Dr. Carmen Colibaba este una dintre cadrele medicale care participă voluntar la activităţile cabinetului medical închinat „Sf. Ierarh Vasile cel Mare” şi „Sf. Ierarh Spiridon”, aflat în incinta Aşezământului socio-medical şi cultural al Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău.

Credincioşii veniţi la slujba Sf. Maslu oficiată de preoții Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău, pr. paroh Aurel Cîrlan, pr. Marian Gliga şi pr. Mihai-Flavius Balaban, pe lângă noţiunile generale de anatomie au primit şi informaţii despre igiena vieţii.

Toţi cei prezenţi au înţeles mai bine cum funcţionează corpul uman la diversele evenimente din viaţă, ce hormoni se pot secreta în aceste situaţii, care sunt organele care ne protejează la stres sau cum să gândim eficient pentru a gestiona o stare bună sau una dificilă din viaţa noastră.

Ca o concluzie, doamna doctor a amintit faptul că Mântuitorul Iisus Hristos este principalul nostru model pentru îngrijirea bolnavilor, El fiind Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre, întrucât medicina alopată sau convenţională se împleteşte cu medicina complementară sau alternativă, ambele fiind încununate de Medicina sufletului, căci „de la Cel Preaînalt este leacul” („Ecclesiasticul” 38, 2).

(Pr. B.M.F)