Pomenirea eroilor neamului în cimitirul municipiului Roman

10 Iunie 2021

Joi, 10 iunie 2021, de Praznicul Înălțării Domnului, după finalul Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, preoții romașcani sub protia preacucernicului părinte protoiereu, Dan Alexandru Antoce, au oficiat slujba pomenirii eroilor neamului. Acest eveniment s-a desfășurat în contextul unui ceremonial amplu organizat de Primăria Municipiului Roman în colaborare cu reprezentanți ai Armatei, ai instituțiilor de învățământ romașcane și cu Protopopiatul Roman.

Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor din cimitirul „Eternitatea”, unde au participat reprezentanți ai autorităților centrale, locale, cadre militare, elevi însoțiți de cadre didactice și mulțime de credincioși. La finalul slujbei parastasului, părintele protoiereu, Dan Alexandru Antoce, a dat citire cuvântului Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, alcătuit cu ocazia cinstirii eroilor neamului.

La aceste activități a luat parte și un grup de elevi ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, care au dat răspunsurile la strană, fiind însoțiți de părintele director, Ionuț Alexandru Amărinii, și de profesorii de muzică, arhid. Alexandru Ioan Tecucianu și pr. Vlad Samoilă.

La final, au fost depuse coroane de flori din partea autorităților locale, militare și a Protoieriei Roman.

La 25 mai 1920, Primul Parlament al României Mari și Regele Ferdinand stabileau prin decret ca în ziua praznicului Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos să fie instituită și pomenirea eroilor neamului românesc. Hotărârea Sfântului Sinod din acel an a fost consfințită de alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Din anul 2003 sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată ca Ziua Eroilor, fiind sărbătoare națională a poporului român.