Peste 53.000 de persoane vulnerabile sprijinite de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în anul 2022

Afis Raport sinteză activitate socială în Arhiepiscopia Romanului si Bacaului pe anul 2022
Afis Raport sinteză activitate socială în Arhiepiscopia Romanului si Bacaului pe anul 2022

Afis Raport sinteză activitate socială în Arhiepiscopia Romanului si Bacaului pe anul 2022

În cadrul Sectorului Social – Filantropic și Misionar, pe parcursul anului 2022, cu sprijinul protopopiatelor și ONG-urilor eparhiale, au fost implementate 14 programe și 5 proiecte eparhiale  sprijinind direct 53.137 de persoane vulnerabile, suma totală a acestora ridicându-se la 6.780.034 RON. Toate aceste fonduri provin din proiecte comunitare, fonduri proprii ale instituțiilor, finanțări nerambursabile pentru proiecte sociale, donații și sponsorizări.

Față de anul 2021, suma totală  a sprijinului financiar a crescut în anul 2022 cu 15,67%, iar numărul de beneficiari s-a majorat cu 29 procente.

 

A. PROGRAME SOCIAL – EDUCATIONALE ȘI MEDICALE

 1.  Programul social eparhial „Darul Vlădicăi” desfășurat  în 7 localități din comuna Stănița, județul Neamț.  În  contextul deprivării materiale, a îmbătrânirii populației, a agravării stării de sănătate,  Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu sprijinul logistic al Fundației „Episcop Melchisedec”,  a venit în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate severe, persoanelor cu un nivel de sărăcie ridicat sau familiilor ce au nevoie de susținere în creșterea copiilor,  prin implementarea programului social „Darul Vlădicăi”.  Câte 30 de familii vulnerabile din fiecare sat al comunei au primit sprijinul adecvat nevoilor identificate de personalul primărie: medicamente, haine, hrană și alte servicii absolut necesare traiului de zi cu zi. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  20.000 RON.
 2. Program eparhial umanitar „Împreună pentru Ucraina” . În contextul războiului ruso-ucrainean, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a dorit să sprijine refugiații din Ucraina care intră în România prin toate vămile, cât și persoanele refugiate din Republica Moldova, prin implementarea programului social eparhial „Împreună pentru Ucraina!”.  Pe parcursul întregului an 2022 s-au realizat colecte de alimente, îmbracăminte și produse igienico- sanitare, transporturi umanitare către Ucraina, ajutoare financiare, s-au pus la dispoziție spații de cazare și hrană. Valoarea totală se ridică la 593.684 RON.
 3. Cantinele sociale, prin programele de oferire a hranei calde:  „Prânzul pe roate”, ”Masa Bucuriei”, „Prânzul Ștefanian”, „Masa pe roți”, au continuat și în acest an să sprijine atât familiile încercate, cât și pe cei mai defavorizați, prin oferirea unei mese calde zilnice sau ocazional, pentru 5701 beneficiari, provenind din familii defavorizate sau marginalizate. Valoarea totală a programului a fost suma de  470.029 RON.
 4. Programe destinate copiilor din familiile dezavantajate și părinților lor:, ,,Copilul  ca dar al lui Dumnezeu”,  ,,Fă parte chiar de ești departe”, ,, Dăruind vei dobândi”,  ,,Darul tău de Paște, bucurie-n suflet naște  ” -  prin care copii împreună cu părinții sau bunicii lor au participat la activități recreative, copii au primit daruri si pachete constând în alimente, medicamente, haine, rechizite, jucării, etc;  au fost dăruite pachete la peste 4000 persoane, suma totală a acestora fiind de aproximativ 200.900 lei, în urma implementării acestor programe;
 5. Programul de case sociale - „Împreună ridicăm o casă prin care s-a  început construirea unei case pentru o familie formată din doi părinți și trei copii, după ce fosta lor casă a ars în întregime, împreună cu toate anexele curții. Până în acest moment valoarea programului se ridică la suma de  150.000 RON, iar construcția va continua și se va finaliza în anul 2023.
 6. Program social eparhial „Papuci pentru cei mici”, a continuat și pe parcursul anului 2022. Programul a venit  în sprijinul unor familii cu posibilități financiare reduse, prin care 800 de  copii  proveniți din familii defavorizate, dar care fac parte din asociațiile și protopopiatele din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Anul acesta 100 de copii de români din Ucraina, regiunea Odessa, au primit o pereche de încălțări noi prin dragostea unui producător local de încălțăminte. Valoarea totală a programului a fost de  172.000 RON.
 7. Programul Social Eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine  cu scopul principal de a conștientiza tinerii asupra riscului la care se pot expune elevii din școli și licee. Campaniile de prevenție și de informare au rolul de a trage un semnal de alarmă față de fenomenul tot mai răspândit al delincvenței juvenile și al consumului de stupefiante. Tinerii sunt într-o căutare permanentă a unui sens în viață și, din păcate, de foarte multe ori, ei aleg să fie altfel decât trebuie să fie. Consecințele nu sunt cele mai favorabile. Totodată s-au împărțit  pachete cu alimente, papuci sau obiecte igienico- sanitare către cei încarcerați în penitenciarele de pe raza Eparhiei Romanului și Bacăului. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  10.000 RON.
 8. Program eparhial Un tătic în cer, un părinte pe pământ” ediția a IV- a, program pentru  preotesele văduve și copiii preoților din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului rămași fără tată la o vârstă fragedă. Beneficiarii acestui proiect sunt în număr de 25, respectiv 16 copii minori din cele 8 familii care, de altfel, sunt sprijinite financiar lunar, pe parcursul întregului an, din Fondul Eparhial Filantropia, pentru preoți. Valoarea totală a programului a fost în suma de  30.000 RON.
 9. Programul social eparhial „Vrei să fii bun de Crăciun ?” ediția a IV- a, s-a derulat în perioada noiembrie-decembrie  în cadrul tuturor protopopiatelor și ONG-urilor eparhiale din  Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, beneficiarii fiind 7208 copii cu risc de abandon școlar și marginalizare socială care au primit un mic cadou de la alți copii de vârsta lor, care și-au permis alocarea unei sume modice pentru achiziționarea unui cadou de Crăciun, în colaborare cu profesorii de religie și școlile partenere. Pentru derularea  programului a fost necesară suma de  450.954 RON.
 10. Programul social eparhial „Banca pentru rechizite” . S-a desfășurat o campanie de donare de rechizite, destinate copiilor cu posibilități reduse din centrele de zi din cadrul eparhiei (ghiozdane școlare, caiete, acuarele, ascuțitori, blocuri de desen, carioci, cărți de colorat, truse de geometrie, coperți și etichete școlare, creioane școlare, colorate și cerate, instrumente de scris, culegeri, foarfece, hârtie creponată și glasată, lipiciuri, penare, pensule, plastilină, radiere). Numărul  total al copiilor din centrele de zi ale eparhiei Romanului și Bacăului a fost de 1362.

 

 1. Programul eparhial social-educațional „Luna copilăriei” în Eparhia Romanului și Bacăului. Copiii centrelor de zi, și nu numai, au fost implicați în activitățile socio-educaționale derulate pe parcursul lunii iunie, proclamată „Luna copilăriei”. Primul eveniment a fost prilejuit de serbarea Zilei internaționale a copilului, 1 iunie. Pe tot parcursul lunii iunie, angajații și voluntarii instituțiillor de cult și cele sociale din Eparhia Romanului și Bacăului, au oferit clipe deosebite pentru cel puțin 1000 de copii, prin multe jocuri, ieșiri în aer liber, pelerinaje, tabere de vară, școli de vară, acțiuni sociale de întrajutorare (oferirea de haine și încălțăminte noi, alimente, consultații medicale  gratuite, și altele), meditații gratuite oferite de cadrele didactice voluntare, cât și alte multe surprize plăcute oferite copiilor participanți. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 25.000 RON.

 

 1. Program eparhial social-educațional „Remediale în parohie”. Din cauza condițiilor educaționale impuse de perioada pandemică,  mulți elevi, în special din mediul rural, nu au avut acces la învățământul online,astfel că rata de abandon școlar a fost în creștere evidentă, efectele acestui tip de învățămând fiind vizibile la toți elevii, mai ales prin rezultatele obținute la evaluările naționale și examenul de bacalaureat. Astfel, în perioada 2022-2025, ne propunem ca cel puțin 500 de elevi ai școlilor din parohiile rurale, dar și urbane, cu risc de abandon școlar să participe la ore suplimentare de Limba și literatura română, Matematică și alte materii importante, pentru a ridica nivelul educațional al copiilor. Valoarea totală a proiectului pentru anul 2022 a fost de 30.000 RON.

 

 1. Programul social–medical eparhial „Screening și diagnostic în boala cronică de rinichi”. Prin parteneriatul semnat între Clinica Sante și Sectorul Social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului  ne-am  propus să creștem gradul de conștientizare asupra semnificației, impactului, consecințelor și a măsurilor de prevenție pentru boala cronică de rinichi, actuala denumire a insuficientei renale, devenită în ultimii ani o problemă majoră de sănătate publică. În cadrul acestui proiect s-au realizat minim 1000 de consultații și analize specifice bolilor de rinichi, oferite celor din Protopopiate/ Parohiile / ONG- urile eparhiale/ Mănăstirile/Primăriile/ Cabinetele de medicină de familie/ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului;
 2. Programul social eparhial „Bucuria copilăriei pe litoral”. Acest proiect a sprijinit 300 de copii din medii defavorizate ce nu au mers niciodată în vacanță, la mare. Aceștia s-au bucurat de o vacanță pe litoralul românesc, timp de 6 zile, alături de alți copii, voluntari și angajați ai instituțiilor sociale și de cult din eparhia noastră. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 89.500 lei.

 

B. PROIECTE EPARHIALE

1. ”Donație pentru educație” – proiect eparhial ce a continuat și în anul 2022 prin care s-a oferit un sprijin consistent pentru mai mulți copii, aceștia  primind kituri școlare sau dispozitive electronice necesare procesului educativ. 1000 elevi au beneficiat de acest program. Valoarea totală a proiectului a fost de  40.000 RON.

2. Proiectele eparhiale „Fii dar din darul lui Dumnezeu!” și „Fă Rai din ce ai!”  prin care 500 de persoane vulnerabile au primit articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, jucării, detergenți și electrocasnice. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la suma de  15.500 RON

4. Proiectul socio – educațional „Hristos, lauda bătrâneților mele”, beneficiari fiind persoanele vârstnice, având ca scop apropierea și mai mult a credincioșilor de valorile și tradițiile Bisericii și de a forma un grup omogen de seniori pentru care parohiile să ofere în mod constant numeroase activități cu caracter catehetic și educațional. De acest program au beneficiat peste 18000 de persoane vârstnice. Valoarea totală a programului a fost în suma de  400.000 RON.

4. Proiect eparhial „Donează sânge, salvează o viață” prin care clericii și credincioșii Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au susținut persoanele vulnerabile (cele care necesită transfuzii de sânge și plasmă) de pe cuprinsul eparhiei. Au donat sânge 124 de persoane.

5. Proiect eparhial  „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!” prin care, la început de an școlar 1500 de copii ce provin din medii defavorizate,  au primit câte un ghiozdan și rechizite.  Valoarea totală a programului a fost de  35. 000 lei.

 

C. CENTRE DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN PENTRU PĂRINȚI ȘI COPII ȘI DEPARTAMENTELE PRO-VIAȚĂ

1. Departamentele  PRO- VITA. În contextul Strategiei ,,Educație pentru viață”, Sectorul Social-Filantropic și Misionar, prin Departamentul Pro-Vita al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a realizat 49 de activități în „Luna pentru Viață”, luna martie a anului 2022, cu ajutorul ONG-urilor și protopopiatelor din cadrul eparhiei. Dintre principalele activități ce s-au regăsit în Calendarul Lunii pentru Viață amintim: ajutoare pentru maternități (trusouri, produse de igienă, scutece, lapte praf pentru nou-născuți), campanii de strângere de fonduri și campanii caritabile pentru familii defavorizateconferințe și întâlniri cu tinerii din școli și licee, dezbateri pro-viață cu aceștia, vizionare de filme pro-viață, ateliere de confecționat mărțișoare și alte produse ce vor fi oferite mamelor din cadrul maternităților și nu numai; expoziții de mărțișoare și picturiateliere de scrisori pentru mameworkshopuri, campanii de donare de sângeconcerte caritabile, în urma cărora s-a achiziționat aparatură medicală pentru maternitatea din Bacău, înființarea unui nou centru de consiliere pentru părinți și copii în Bacău și continuarea activităților de sprijin spiritual, psihologic și material în celelalte centre deja existente, seri catehetice și concursuri de creații literare pentru tineri, Marșul pentru viață „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață” . Peste 3000 de persoane au beneficiat de aceste activități PRO- VIAȚĂ.Valoarea totală a programului s-a ridicat la suma de  50.000 RON.

2. Centrele de Consiliere și sprijin pentru părinți și copii, aparținând ONG-urilor eparhiale, au oferit suport material și financiar (haine, burse școlare, alimente neperisabile, rechizite, etc.), cât și informații despre valoarea vieții și a importanței familiei creștine către 150 persoane. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  5.000 RON.

 

D. ȘCOLILE SOCIALE DE VARĂ

1. Școlile sociale de vară  desfășurate în perioada iulie - septembrie cu activități sociale, educative, duhovnicești și recreative pentru peste 4500  de copii. („Descoperă-ți muzeul! Devino liber prin cunoaștere!”., Şcoala de vară „Osana”, Școala de vară „Învață, Cunoaște, Bucură-te copile!”, Școala de vară „Mai bine împreună!”, „Din pridvorul Cerului în mijlocul naturii – Cu ochii pe natură!” . „Vacanță în tinda Bisericii” ,  Școala de vară „Hristos – Zâmbetul Verii” , Şcoala de vară „Suflet creștin în vatra satului românesc”, Școala de vară „Hristos bucuria copiilor”,  „Cultură şi spiritualitate” ). Valoarea totală a programului  a fost de  250.400 RON.

2.Tabere sociale de vară  („Știința confirmă religia” , „Înapoi la origini" ediția a II-a)  unde 200 de tineri au participat la  ateliere de dezvoltare personală , activități educaționale, sportive și recreative realizate de voluntari: sesiuni de cunoaștere, de comunicare, competiții sportive, concurs de șah, jocuri olimpice, drumeții, pelerinaje,  vânătoare de comori, pictură pe sticlă, ,,Întreabă preotul", Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie în cadrul căreia tinerii s-au împărtășit. Valoarea totală a programului s-a ridicat la suma de  45.000 RON

3. Afterschool de vară Sf. Anastasia  - Sub deviza „Zi de zi, vară de vară, de dimineață până seară”, Asociația „Sfânta Anastasia Romana” din Târgu Ocna și-a propus  și vara anului 2022 să fie alături de tinerii din comunitate și nu numai, prin școala de vară desfășurată zi de zi, pe toată lungimea verii unde  25 de elevii au participat în perioada iunie- august de dimineața până după-amiaza la ora 18.00, la toate atelierele și activitățile gândite special pentru ei, în funcție de categoria de vârstă și interesul fiecăruia. Modalitatea cea mai eficientă de a lucra cu copiii, și mai mult decât a-i avea în curtea noastră, de a le modela caracterele și de a le forma și deprinderile de viață, precum și viața în Hristos, lucruri pe care sesizăm că cei mici le au din ce în ce mai puțin. Valoarea totală a programului a fost în suma de  30.000 RON.

 

E. FINANȚĂRI NERAMBURSABILE PENTRU PROIECTE SOCIALE

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja a implementat, în anul 2022, două proiecte sociale din fonduri nerambursabile. Un proiect prin  Program Operațional Capital Uman (POCU) -Proiect nr. 139768, intitulat: „De la marginalizare la integrare socio - educațională și medicală a grupurilor vulnerabile din teritoriul GAL Valea Trotușului" cu suma investită de 738.465,46 RON  și un proiect prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale: Autorizarea lucrărilor de investiții în infrastructura socială pentru grupurile vulnerabile prin construirea unei clădiri cu suma investită de 179.890,63 . RON Beneficiarii acestor proiecte sunt în număr de 260 persoane.

 

F. AJUTOARE  FINANCIARE ȘI MATERIALE DĂRUITE DE UNITĂȚILE DE CULT

Unitățile de cult din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au oferit, pe parcursul anului 2022, ajutoare financiare în valoare de 950.012 Ron, iar ajutoare materiale în valoare de 1.798.699 RON către 12.000  beneficiari de pe tot cuprinsul Eparhiei.

 

G. FUNDAȚIA EPISCOP MELCHISEDEC

Fundația „Episcop Melchisedec” Roman, cea mai reprezentativă organizație eparhială, din cele 18 existente, derulează în momentul de față 3 servicii sociale, 4 medicale și 3 educaționale. Ultimele două programe eparhiale implementate, inițiate de președintele fundației, au fost „Bătrânii comunității”, sprijinind zilnic cu hrană caldă 90 de persoane aflate în situații de risc (vârstnici, copii și familii defavorizate) alimente neperisabile, medicamente și altele, și „Vrei să fii bun de Crăciun?”, în care președintele organizației, Pr. Vicar eparhial Pimen Costea, a oferit cadouri de Crăciun la peste 100 de copiii din comunitățile rurale dezavantajate.

(Pr. Ilarion Mâță - consilier social)