Peste 4000 de persoane au participat la Marșul pentru Viață de la Bacău și Buhuși

Duminică, 24 martie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în orașele Bacău și Buhuși a avut loc o nouă ediție a Marșului pentru Viață, sub egida „Construim împreună pentru viață”, ca parte a activităților derulate în luna martie – Luna pentru Viață. Asociația Studenților Creștin Ortodocși din România (ASCOR) – filiala Bacău a invitat credincioșii de toate vârstele pentru a participa la „Marșul pentru Viață”, inițiativa tinerilor fiind susținută de către unitățile administrativ teritoriale din ambele orașe, Protoieria Bacău și parohiile din cuprinsul ei.

La Bacău, „Marșul pentru Viață” s-a desfășurat pe două trasee, din partea de Nord și de Sud a orașului, acolo unde s-au întâlnit parohii urbane și rurale, conform planificării. Ulterior, începând cu ora 17.00, la scena amplasată în Piața Tricolorului, acolo unde s-au întâlnit și cele două mari grupuri de oameni care au mărșăluit, s-a desfășurat un spectacol al primăverii cu invitați speciali. În ciuda vremii neprielnice, băcăuanii nu s-au lăsat descurajați și au participat în număr mare pentru a susține viața și importanța ei, numărul participanților ajungând la peste 3500 de persoane.

La Buhuși, „Marșul pentru Viață” s-a derulat pe traseul Biserica „Sfânta Înviere” – Centru – Bulevardul Republicii – Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”.  Mai apoi, începând cu ora 13.00, în Casa de cultură a avut loc loc un spectacol pentru cele peste 800 de persoane prezente, având interpreți care prin muzică și dans au elogiat viața și au transmis un mesaj de susținere, reafirmând dreptul la viață al copilului născut și nenăscut.

Pentru a evidenția importanța rugăciunii în viața și activitatea creștinului, precum și sprijinul părintesc pentru mame și copii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a alcătuit o rugăciune specială de binecuvântare a activităților pro vita și a celor care slujesc acestei cauze, aceasta fiind rostită în debutul ambelor activități de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche la Buhuși și de către părintele Ilarion Mâță, consilier al sectorului social-filantropic și de misiune, la Bacău. 

Alături de organizatorii evenimentului au fost primăriile ambelor orașe, care au înțeles nevoia și bucuria unui astfel de eveniment care a avut ca scop informarea și conștientizarea cu privire la viață și la modul de ocrotire a acesteia. Atât la Buhuși, domnul primar Vasile Zaharia, cât și la Bacău, domnul primar Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, au avut un mesaj de susținere și apreciere cu privire la derularea unor astfel de activități.

De asemenea, pe această cale sunt aduse mulțumiri tuturor preoților și credincioșilor care au participat la Marșul pentru Viață 2024, celor 70 de elevi voluntari ai Liceului Teoretic „Ion Borcea” din Buhuși, coordonați de trei cadre didactice, precum și întregii echipe a Spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși care s-a alăturat inițiativei. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu