Peste 4000 de copii defavorizați din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au primit daruri de Crăciun

La jumătatea lunii noiembrie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a avut loc lansarea programului eparhial Vrei să fii bun de Crăciun?, proiect ce și-a propus inițial identificarea a minim 500 de  copii din mediile defavorizate de pe teritoriul întregii eparhii a Romanului și Bacăului, copii  ce urmau să primească de la semenii lor (copii de vârsta lor, cu posibilități financiare) cadoul mult visat, în ziua de Crăciun.  Astfel că până la data de 29.12.2020 s-au strâns 4237 de scrisori sau desene din partea copilașilor mai puțin fericiți și tot atâtea cadouri de la copiii care au putut „rupe” din „ceea ce li se cuvenea lor” și au dăruit celor de aceeași vârstă ca și ei, la care exista posibilitatea să nu primească nimic sub bradul de Crăciun.

Toate aceste daruri și surprize au fost posibile prin implicarea directă a tuturor protopopiatelor si ONG – urilor eparhiei ce au răspuns afirmativ la inițiativa Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și au identificat copiii din mediul defavorizat, dar și copiii mai fericiți decât aceștia  dispuși să facă o mare bucurie în preajma sărbătorilor Nașterii Domnului. Din totalul de 4237 cadouri, 2507 au fost strânse numai din Protopopiatul Bacău și distribuite copiilor din parohii, mai ales celor din mediul rural.

Totodată, în cadrul programului.. a avut loc și concertul caritabil on-line intitulat „Ajutăm și Colindăm !”. Acest eveniment caritabil s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, care a participat și colindat alături de celelalte cete de colindători din eparhie: Grupul Psaltic Filomelos al bisericii voievodale din Borzesti, Corul "Ressurectio"  din  Moinești, coruri ce au avut un mini recital, dar și copiii Parohiei  “Sf Gheorghe” -  Bacău, Corul de copii și tineri voluntari al Asociației „Sfânta Anastasia Romana” din Târgu Ocna, copiii Asociației  "Treime de Arhierei" – Bacău , Corul „Sf Paisie”  al Asociației  Suroti  Mănăstirea Cașin,  Grupul de Colindători al Parohiei Fulgeriș, o solistă din  Parohia Pâncești, Colindătorii familiei Pr. Grama din parohia Slobozia, Corul  Parohiei Larga,  Corul ATOR - al Asociației Patmos Oneşti, Școala Primară Mușatinii – Roman , Corala de copii “Arhanghelos” a Centrului de zi “ Sf Dionisie Exiguul”- Hârja. Obiectivul principal al acestui concert de colinde tradiționale a fost unul caritabil, prin dorința Înaltpreasfințitului Ioachim de a oferi un sprijin financiar pentru doi copii cu probleme medicale severe din eparhia noastră, ce necesită tratamente oncologice și intervenții chirurgicale în străinătate. Pe lângă ajutorul oferit direct de ierarhul Romanului și Bacăului, cei care au participat la evenimentul caritabil, în loc de bilet la concert, au oferit o suma cât de mică pentru a sprijini pe cei doi copii bolnavi, Vlad și Alexandru, și pe familiile lor, aflate într-o situație financiară critică.

(Pr. Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul Social - Filantropic și Misionar)