Pelerinaje și timp petrecut în natură, la școlile de vară ale Protoieriei Sascut

În perioada 11-18 Iulie, proiectul de tip Școală de vară, “Vacanță în tinda Bisericii” și-a continuat desfășurarea activităților cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și în parohiile Răcăciuni, Conțești, Sascut Târg și Gherdana.

Astfel, preoții  din aceste comunități au hotărât împreună cu voluntarii și toți cei implicați ca timpul petrecut în aer liber, dar și vizitele făcute la numeroase mănăstiri, să primeze în desfășurarea proiectului din tinda Bisericii.

Părintele paroh Andronic Sebastian, alături de părintele slujitor Mocanu Florin, au desfășurat activități cu cei 35 de copii ai comunei Răcăciuni. Proiectul a debutat în data de 11 iulie cu rostirea unei rugăciuni și cu vizionarea unor filmulețe religioase. De asemenea, pe tot parcursul acestei perioade, celor mici li s-au prezentat cateheze, au participat la concursuri de cultură generală și au realizat drumeții. Dl. Profesor de Limba și Literatura Română Gruie Poticar a expus o prezentare despre simbolistica prezentă în poezia românească din punct de vedere religios. În ultima zi, au participat cu toții la Sfânta Liturghie unde o parte dintre ei s-au împărtășit, iar la sfârșitul slujbei au primit și diplomele de participare. 

În Parohia Conțești, tabăra de vară s-a desfășurat implicând un număr mare de copii din aceste locuri. Părintele Dragomir Nicușor a oferit participanților timp de calitate prin diverse activități educative și de lucru în echipă, prezentare despre Bullying și Cyberbullying atât în interiorul școlii, cât și în afara ei și altele asemenea. Totodată, a fost organizată o procesiune cu icoanele în jurul bisericii pentru ca Dumnezeu să se milostivească și să trimită ploaie peste pământul însetat. Totul a culminat cu o frumoasă excursie, unde cei 35 de copii au vizitat Mănăstirea Bogdana, Biserica de la Borzești și Muzeul tot din acest loc.

Școala de vară în Parohia Sascut Târg a debutat cu vizita Caravanei ASCOR în ziua de sâmbătă, când aceștia au împletit voia bună, distracția și activitățile educative pentru ca toți cei 50 de copii să petreacă momente unice împreună. Printre alte activități desfășurate prin implicarea părintelui Graur Săviță și a voluntarilor amintim: cateheze, foc de tabără, activități educative și de dezvoltare personală, toate acestea fiind realizate în parteneriat cu Liceul “Jacques M. Elias” și a Școlii Gimnaziale Sascut, precum și cu ajutorul domnului profesor Teodor-Vasile Graur.

Părintele Chirliu Florinel de la Parohia Gherdana desfășoară în această perioadă activități cu cei 12 copii din parohia păstorită de dânsul. Aceștia încep fiecare zi a taberei de vară rostind rugăciunea de dimineață, de asemenea li se vor prezenta diferite cateheze pe teme religioase, vor participa la activități sportive și ateliere de pictură, iar la final, cu toții vor merge pentru a vizita Mănăstirea Pogleț.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu