Parteneriat educațional, în Protopopiatul Onești

26 Aprilie 2016

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, elevii Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman au realizat joi, 21 aprilie 2016, o suită de recitaluri în fața elevilor din mai multe școli din Protoieria Onești. Acest binecuvântat periplu a fost realizat datorită implicării deosebite a instituției Protoieriei Onești, P. C. Pr. Protoiereu Ioan Bârgăoanu mijlocind organizarea la superlativ a unei activități de excepție în cadrul săptămânii ”Școala altfel: să știi mai multe, să fii mai bun”, când elevi din șapte școli din Protoieria Onești s-au bucurat de repertoriul pascal interpretat de către corurile Melozii Romanului și Laudamus, dirijate de către Prof. Gheorghe Gozar și Arhid. Prof. Vlad Samoilă.

Acțiunea a fost o reușită veritabilă, realizată în contextul proclamării anului 2016 de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept an al educației religioase și al tineretului creștin ortodox. Seminariștii au prezentat un repertoriu tematic pascal, ce a fost deosebit de apreciat în rândul tinerilor auditori, care i-au ascultat cu drag  și i-au răsplătit cu aplauze, chiar dacă au fost elevi de ciclu primar sau adulți.

O zi de neuitat pentru toți cei părtași a început la Târgu Ocna, unde, la Școala Generală nr. 1, elevi și profesori entuziaști au apreciat calitatea reprezentației, apoi doamna directoare Victorița Semeș a primit o diplomă de excelență din partea instituțiilor partenere în acest proiect, deopotrivă cu meritate aprecieri pentru implicarea acestei școli în activitățile de tip parteneriat cu Biserica. Al doilea popas al acestei călătorii revelatoare a școlilor ținutului de pe Trotuș s-a realizat la Școala Generală nr. 1 din Onești, unde s-a prezentat oferta educațională a liceului teologic romașcan, apoi s-au acordat binemeritate onoruri domnului director Dan Zaharia. Au urmat apoi două reprezentații în comuna Oituz, una la școală, una la Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, la finalul cărora a fost apreciată în mod deosebit ospitalitatea P. C. Pr. Simeon Purice și P. C. Bogdan Piștea, slujitorii Bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena din localitate, precum și a doamnei directoare Mihaela Boghiu.  Recitaluri s-au mai susținut și la Școala Generală ”Ghiță Mocanu”, precum și la Școala Generală ”George Călinescu” din Onești, unde s-au acordat distincții doamnei director Otilia Bârgăoanu, precum și domnului director Romeo Lupeș, apoi a fost evidențiat faptul că aceste instituții pregătesc cu regularitate aspiranți la admiterea în seminar. Ultimul popas al acestei incursiuni minunate în instituțiile de învățământ din protoieria Onești  s-a realizat la Casa de Cultură din municipiul de pe Trotuș, unde în fața unei numeroase asistențe formate din elevi și părinți de la Școala Generală ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, programul muzical format din piese specifice acestei perioade liturgice a fost completat  de un moment solemn, prin care părintele protopop de Onești, precum  și directorul Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman au apreciat printr-o distincție activitatea domnului director Ionel Abaza în cadrul acestui parteneriat educațional, prin care s-a propovăduit în mod special efigia ilustrului Episcop Melchisedec Ștefănescu,  și în general valoarea educației religioase distribuite prin instituțiile de tip vocațional.  

”Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim pentru că a acordat binecuvântarea pentru realizarea acestui proiect minunat, prin care s-a realizat o frumoasă misiune a Bisericii în școală, și totodată Inspectoratului Școlar General al Județului Bacău, care a permis realizarea unei altfel de activități educative, în cadrul săptămânii ”școala altfel: să înveți mai multe, să fii mai bun”. Mulțumirile noastre îi vizează pe invitați, și pe profesorii ce i-au însoțit, dar și pe ceilalți parteneri implicați în acest proiect, ce a dovedit, odată în plus, cât e de important ca Biserica să aibă tineri misionari, din moment ce tinerii ascultători au dat crezare cu atâta drag propovăduirii colegilor lor din liceul teologic romașcan. De altfel, acest elogiu al credinței și tinereții, care s-a realizat astăzi la Onești se cuvine a fi dedicat Înaltpreasfințitului Ioachim, luminat prelat, de la care am învățat cu toții că Biserica pulsează de tinerețe atâta timp cât păstrăm cu toții credința vie și lucrătoare în suflete” a declarat P. C. Pr. Ioan Bârgăoanu, protoiereu de Onești. ”Am avut o revelație multiplă odată cu această experiență. Mai întâi de toate, e evidentă intensitatea credinței locuitorilor oneșteni, transmisă prin educație mlădițelor lor. Invariabil, protopopiatul Onești constituie un rezervor de vocație unic în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.  În al doilea rând, instituțiile de învățământ de aici au probat o deschidere excepțională la acțiunile Bisericii. În cele din urmă, revelația pe care am avut-o cu toții a fost aceea a unui părinte protoiereu excepțional, bun prieten al învățământului, și neobosit învățător al credinței, un model pentru toți cei ce vor să ducă pastorația la superlativ. Îi mulțumim Domnului pentru toate, și Înaltpreasfințitului Ioachim pentru că a binecuvântat realizarea unei adevărate odisei prin școlile din protopopiatul Onești”, a adăugat și Pr. Ionuț Amărini.