Părintele Cristian-Ioan Balaban a fost condus pe drumul veșniciei

Protopopiatul Moinești a îmbrăcat, din ziua de pomenire a Sf. Ioan Gură de Aur, haină de doliu la aflarea veștii că unul din vrednicii preoți moineșteni, părintele Cristian–Ioan Balaban, parohul parohiei Rățeni, a plecat la doar 41 de ani din lumea aceasta, lăsând în urmă familia, enoriașii și pe toți cei ce l-au cunoscut cu sufletele întristate. Joi, 17 noiembrie, după Sfânta Liturghie, s-a oficiat slujba de înmormântare sub protia părintelui protopop Costel Mareș. Trupul părintelui Cristian-Ioan a fost condus și așezat spre odihna veșnică în mormântul aflat în cimitirul bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Moinești, de către preoți, enoriași încredințați spre păstorire părintelui  și  credincioși care l-au iubit și prețuit.

      Timp de trei zile, cât trupul părintelui Cristian-Ioan a fost depus atât în biserica parohială din Rățeni, iar mai apoi la biserica Sf. Ap. Petru și Pavel din  Moinești, candela rugăciunii nu s-a stins, așa cum aprinsă a fost în sufletul părintelui în toată viața sa. Aceste zile de priveghere s-au transformat într-un adevărat Paște, Paștele ucenicului vrednic în urmarea Stăpânului Hristos. Noaptea s-a transformat în zi și ziua în lumină, tristețea în bucurie și slujba de înmormântare, în zi de sărbătoare.

      Precedată de Sfânta Liturghie, la care au participat preoți din protopopiatul Moinești dimpreună cu preoți din diferite locuri din țară, foști colegi de seminar sau facultate ai părintelui Cristian-Ioan, slujba de înmormântare a fost o însoțire în rugăciune a sufletului părintelui spre locul unde, asemenea unei semințe, va încolți și va da rod însutit în pământul Împărăției Cerurilor, renăscând împreună cu prietenii și casnicii lui Dumnezeu.

      După citirea rugăciunilor de dezlegare, părintele protoiereu a rostit un emoționant cuvânt de recunoștință față de părintele Cristian-Ioan, care și-a împlinit cu acrivie și cu înaltă smerenie în doar patru ani de preoție misiunea încredințată, înscriindu-și numele în cartea vrednicilor slujitori ai protopopiatului Moinești. Totodată, părintele protopop a dat citire și cuvântului transmis de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cuvânt de mângâiere adresat familiei, preoților și tuturor colegilor, prietenilor și fiilor duhovnicești ai părintelui:

Preacucernice părinte protopop, PC. Părinți,

îndurerată familie, întristați credincioși

 

         Cu sufletul întristat pentru că încă un slujitor tânăr al  eparhiei noastre a plecat la cele veșnice, prea devreme spunem noi, având însă nădejdea în dragostea milostivă a Mântuitorului Hristos, dorim să ne exprimăm gândurile de compasiune și mângâiere pentru familia mult încercată și îndurerată a părintelui Cristian-Ioan, pentru preoții din Protopopiatul Moinești, precum și pentru enoriașii pe care părintele i-a păstorit cu râvnă apostolică.

         Părintele Cristian, plecat din această lume în zorii zilei de 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a sf. Ioan Gură de Aur, zi în care acum patru ani îl hirotoneam în treapta de diacon, a fost un râvnitor slujitor al Bisericii lui Hristos, păstorind cu dăruire în parohia Rățeni, acolo unde i-am încredințat această misiune odată cu hirotonia întru preot la data de 18 noiembrie 2018.

          A fost prezent activ în viața credincioșilor, s-a implicat în multiple activități cultural-religioase și sociale,s-a îngrijit de lucrări de înnoire a ansamblului eclesiastic de la Rățeni și mai ales de zidirea bisericii lui Hristos în sufletele și inimile păstoriților săi, făcându-se pildă a ascultării și vrednic lucrător în ogorul Domnului.

S-a născut într-o familie credincioasă și evlavioasă. De la părinții săi Ioan și Mărioara, oameni onești și râvnitori a primit credința curată ortodoxă și iubirea de cele sfinte.

           A urmat cursurile Seminarului Teologic din București, desăvârșindu-și studiile ca student și apoi Justinian Patriarhul din cadrul Universității București.

Slujirea Sfântului Altar a fost dublată și de lucrarea cucerniciei sale în ascultarea de corespondent al postului de televiziune Trinitas al Patriarhiei Române, pentru Protopopiatul Moinești și administrator al platformelor media ale protoieriei Moinești, fiind cel care cu timp și fără timp cu multă dăruire și dragoste a transmis Cuvântul lui Dumnezeu și prin aceste mijloace moderne de comunicare.

          La acest moment de mare durere și întristare, cu nădejde în Hristos cel înviat, transmitem întreaga compasiune față de soția Anca, de cei trei minunați copii: Maria, Teodor, și Alexandra, față de părinții părintelui, de cei apropiați, rugând pe Milostivul Dumnezeu să le dea putere, sprijin și ocrotire în aceste clipe de grea încercare, iar sufletul adormitului robului său, părintele Cristian-Ioan, să-l primească în Împărăția Sa.

                                             Veșnică să-i fie pomenirea!

 

†Ioachim

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

      Părintele Sorin Bârzu, secretar al protopopiatului Moinești, a dat citire apoi, mesajului de condoleanțe și întărire în credința în Învierea Domnului nostru Iisus Hristos transmis de către Preasfințitul Andrei –Episcopul Covasnei și Harghitei, preasfinția sa cunoscându-l bine pe părintele Cristian-Ioan:

Înaltpreasfinția Voastră,

Preacucernice Părinte Protopop,

Preacucernici Părinți slujitori ai Sfintelor Altare,

Îndurerată familie și iubiți credincioși,

           Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea timpurie la cele veșnice a Părintelui Cristian-Ioan Balaban, parohul parohiei Rățeni, Protopopiatul Moinești, slujitor vrednic al Sfintei noastre Biserici strămoșești, preot de înaltă ținută, misionar și harnic, a cărui memorie va rămâne vie peste timp în inimile noastre, ale tuturor.

          Viața și slujirea Părintelui Cristian-Ioan au fost o binecuvântare pentru Biserică și o împletire de rugăciune și muncă pentru familia și credincioșii care l-au avut ca păstor și părinte duhovnicesc, precum și pentru preoții din zonă cărora Părintele le-a fost un exemplu viu de rugăciune și dăruire sfântă.

           Prin tot ce a înfăptuit în activitatea sa pe tărâmul bisericesc numele și chipul său de lumină vor rămâne înscrise în șirul vrednicilor slujitori ai Sfintelor Altare pe care Biserica noastră i-a avut de-a lungul vremii, dar și în sufletele celor l-au cunoscut și l-au prețuit cu adevărat.

            La acest moment al despărțirii își lasă familia, soția și cei trei copii, în grija Bunului și Milostivului Dumnezeu și a Maicii Preacurate, amintindu-ne cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care , celor adormiți în nădejdea învierii, le dăruiește odihna, pacea și lumina Sa: Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, trăi(Ioan 11,25).

            Cu această sfântă nădejde petrecem spre poarta Raiului sufletul Părintelui Cristian-Ioan și rugăm pe Hristos Domnul să îl așeze în lumina Preasfintei Treimi și a vieții veșnice, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, iar familiei să-i dăruiască pace și mângâiere sfântă.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!

Andrei

Episcopul Covasnei și Harghitei

       După cuvintele rostite, în glasul cântării pascale Hristos a Înviat! și al clopotelor bisericii, foștii colegi și prieteni ai părintelui au purtat pe umeri sicriul cu trupul neînsuflețit, urmați de soborul de preoți, precum și de mulțimea de credincioși, apoi a fost așezat în mormântul care primește ce este al pământului, iar sufletul vrednicului slujitor al Domnului nădăjduim, credem și mărturisim că a fost primit în slujirea veșnică a Liturghiei Cerești.