Parastas pentru părintele Cristian-Ioan Balaban, la un an de la nașterea în Ceruri

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Moinești, începând cu ora 09.00, a fost oficiată Sfânta Liturghie și slujba de pomenire rânduită la 1 an de zile de la trecerea la Domnul a părintelui Cristian-Ioan Balaban. 

Sub protia părintelui protopop Costel Mareș, un sobor numeros de preoți din Protopopiatul Moinești, alături de familia îndurerată, doamna preoteasă Anca Balaban și cei trei copii Maria, Teodor și Alexandra, credincioși ai Parohiei Rățeni și din Moinești, reprezentanți ai autorităților locale, au înconjurat mormântul presărat cu flori al părintelui Cristian-Ioan Balaban și au participat la slujba Parastasului oficiată pentru vrednicul slujitor al lui Hristos. 
Rugăciunilor de dezlegare citite de către soborul de preoți li s-au adăugat cuvintele de mângâiere și compasiune pe care aceștia le-au adresat familiei îndurerate.

”Astăzi, la acest moment la care se împlinește practic aproape un an de zile, mai precis luni, pe 13, în ziua pomenirii Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, un sfânt atât de bineplăcut înaintea lui  Dumnezeu și atât de prețuit mai ales de către noi preoții, dar și de credincioși, suntem aici pentru a ne ruga împreună și vă mulțumim în numele familiei, a doamnei preotese, a părinților părintelui, pentru că sunteți împreună cu noi. Mulțumim și preoților slujitori, dar și dumneavoastră tuturor celor care ați venit aici ca împreună rugători cu noi la acest moment care este pe de o parte trist, pe de altă parte plin de nădejde mântuitoare. Avem speranța că cel pe care l-am cunoscut o perioadă atât cât a rânduit Dumnezeu a fost așezat în ceata drepților pentru faptele lui cele bune și plăcute lui Dumnezeu. Și de acolo părintele Cristian ne privește și se roagă și mijlocește înaintea lui Dumnezeu pentru noi. Ne rugăm bunului Dumnezeu ca și la trecerea noastră să auzim și noi cuvintele pe care nădăjduim că le-a auzit și părintele Cristian:  „Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puține ai fost pusă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău”, a spus pr. protoiereu Costel Mareș.

Părintele Cristian-Ioan a slujit 4 ani în Parohia Rățeni din comuna Balcani, fiind și corespondent regional al Protoieria Moinești pentru Trinitas TV de 11 ani.
Toți cei prezenți au primit apoi invitația din partea familiei îndoliate, de a lua parte la agapa frățească.