Parastas pentru membrii Familiei Regale a României trecuți la Domnul, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

02 August 2016

La Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost oficiată astăzi o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa Regina Ana a României și ceilalți membri ai Familiei Regale trecuți la Domnul. La sfârșitul slujbei a fost citit mesajul de condoleanțe adresat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel Regelui Mihai și Casei Regale a României. 

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat astăzi, 2 august, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa Regina Ana a României și ceilalți membri ai Familiei Regale trecuți la Domnul. Alături de ierarh la momentul de rugăciune au fost prezenți preoții consilieri, inspectori și protopopi ai Centrului Eparhial de la Roman, precum și credincioși romașcani. După slujba parastasului, a fost citit ”Mesajul de condoleanțe la trecere la cele veșnice a Majestății Sale Regina Ana a României”, adresat Familiei Regale a României de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, al clerului și credincioșilor din Patriarhia Română: "

Majestății Sale Regale, Regelui Mihai I al României,
Alteței Sale Regale, Principesei Moştenitoare Margareta,

Familiei Regale a României,
Am aflat cu întristare despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regina Ana a României, la venerabila vârstă de 92 de ani, în spitalul din Morges (Elveția).

Discretă și distinsă, Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne în conştiinţa poporului român drept un model de curaj, nobleţe şi modestie,  susținătoare permanentă a demersurilor Majestății Sale Regelui Mihai I al României în slujirea neamului românesc, atât în anii grei ai exilului, cât și la revenirea în țară.
În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, transmitem părinteşti condoleanţe Familiei Regale a României și tuturor celor care au cunoscut-o și prețuit-o pe Majestatea Sa Regina Ana.
Ne rugăm lui Dumnezeu să odihnească sufletul Majestății Sale Regina Ana a României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica ei pomenire din neam în neam!"

În cuvântul rostit în încheierea slujbei de pomenire, chiriarhul Eparhiei, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și-a exprimat compasiunea față de membrii familiei regale:  ”Am aflat cu întristare despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale, Regina Ana a României. Cei care suntem fii și fiice ai acestui neam, fiecare dintre noi, știm ce înseamnă un simbol pentru un popor. Cu profundă compasiune ne gândim la familia care a rămas, la Majestatea Sa Regele Mihai și la ceilalți membri ai familiei regale”. (pr. Ctin Gherasim)