Parastas de 40 de zile pentru părintele arhimandrit Epifanie Bulancea

02 Iunie 2018

Au răsunat codrii din Măgura Ocnei de glasul clopotelor sfintei mănăstiri în ziua de prăznuire a Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, când s-a oficiat Sfânta Liturghie și totodată parastasul pentru părintele Epifanie Bulancea,  de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 40 de zile.

 

Pașii pelerinilor s-au îngemănat urmând aceeași cărare, ce duce spre biserica Mănăstirii Măgura Ocnei, acolo unde, un sobor de preoți aflați sub protia Preacuviosului părinte arhimandrit, consilier eparhial Serafim Huzdup, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de zeci de credincioși, a oficiat Sfânta Liturghie și parastasul pentru părintele Epifanie Bulancea, duhovnicul mănăstirii, de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 40 de zile.

În cuvântul său, părintele arhimandrit Serafim a evocat personalitatea părintelui Epifanie și a explicat din punct de vedere liturgic și dogmatic importanța rugăciunilor și a faptelor de milostenie pentru cei adormiți întru nădejdea învierii.

Născut pe 30 octombrie 1929, din părinții Ioan şi Alexandra Bulancea, în localitatea Corod, jud. Galați, după terminarea școlii generale, la o vârstă fragedă, a cerut să fie primit ca frate la Mănăstirea Bogdana. Aici a fost hirotonit ierodiacon, în ziua de 2 februarie 1952, de către Episcopul Teofil Herineanu, pe seama Mănăstirii Bogdana, jud. Bacău. În data de 15 august 1958 a fost hirotonit ieromonah de către același ierarh pe seama Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, unde a îndeplinit şi ascultarea de mare ecleziarh, până în anul 1986. A urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, M-rea Neamț, promoția 1975 şi, apoi, pe ale Facultății de Teologie, București, pe care a absolvit-o în anul 1979. A fost hirotesit protosinghel (1979) şi a fost ridicat la rangul de arhimandrit în anul 1990. Între anii 1986-1990, a fost stareț al Schitului Durău, iar din 1990 şi până la momentul trecerii sale la cele veșnice a fost păstor de suflete şi inima ce pulsa duhovnicește la Mănăstirea „Înălțarea Domnului”, Măgura Ocnei, Bacău. (Pr. Daniel Marari)