O nouă structură de economie socială înființată la Hârja

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în toamna anului trecut s-au pus bazele unei structuri de economie socială care va produce legumele necesare hranei zilnice a celor 180 de beneficiari ai Asociației "Sf. Voievod Ștefan cel Mare" de la Hârja.

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” își procură resursele de hrană prin propriile activități din cadrul complexului gospodăresc. Deoarece instituția nu deține capitalul financiar necesar furnizării tututror serviciilor dedicate vârstnicilor și copiilor, a fost nevoie, încă din anul 2013, să înființeze activități de autofinanțare și sustenabilitate, prin Ferma de animale ce produce lapte și produse din lapte, carne și ouă.

Acest proiect a fost posibil datorită susținerii financiare a unor sponsori și a implicării comunității din Matca, legumicultori ce s-au implicat în mod voluntar, în mai mute rânduri, la ridicarea și dotarea cu sistem profesional de irigare. Tot acești creștini ortodocși tineri din Matca au donat răsadurile pentru primul an de producție și sistemul de încălzire centrală.

Aici vor munci persoane vulnerabile din comunitate, șomeri sau persoane fără loc de muncă cu venituri extrem de reduse, în pragul sărăciei.

Legumele sunt necesare preparării hranei de zi cu zi, a zarzavaturilor, conservelor și  a murăturilor. Toate acestea sunt realizate în Blocul alimentar al Complexului social – medical de la Hârja, susținând alimentația de zi cu zi a beneficiarilor cu hrană sănătoasă. Prin acest proiect, sera de legume poate sprijini și alte organizații sociale de pe cuprinsul eparhiei (Pr. Ilarion MÂȚĂ).