Nașterea Domnului a fost serbată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

25 Decembrie 2016

În ziua serbării Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a oficiat dumnezeiasca Liturghie în catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, alături de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori ai acestui sfânt și străvechi locaș.

Credincioși și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului au venit în număr mare pentru a se ruga în prima zi a Crăciunului alături de Chiriarhul locului și pentru a primi binecuvântare și ajutor de la Dumnezeu pentru noul an ce va urma. După citirea pericopei evanghelice specifice acestei mari și sublime sărbători, a urmat prezentarea Scrisorii pastorale la Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, alcătuită de Înaltpreasfinția Sa, realizată într-o manieră modernă cu ajutorul unui video-proiector.

“La Nașterea lui Hristos, corul de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire”. Hristos spune clar: „Pacea Mea o dau vouă” (Ioan 14,27), adică iubirea Mea de Frate v-o dau vouă. Iisus Hristos este „pacea noastră”. (Efeseni 2,14). „Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul” (Ioan 13,34). De aceea misiunea noastră este să primim pacea și iubirea Lui și să le răspândim. Numai primindu-L pe Hristos înlăuntrul nostru El devine izvorul păcii, unității și iubirii interpersonale. Prin nașterea ca om a Fiului Lui Dumnezeu s-a născut, de fapt, izvorul de pace între oameni, dar și între Sine și oameni, aceștia fiind ridicați la calitatea de fii ai Săi, ca frați ai Fiului Său....... Fiecare generație de chipuri ale lui Dumnezeu este o nouă renaștere a istoriei în care Iisus Hristos – Emanuel – Ȋși pune speranța de a fi recunoscut..... Fără Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, timpul n-ar fi fost timp, istoria n-ar fi fost istorie și omul n-ar fi fost om. Timpul, istoria și omul nu pot avea sens decât dacă sunt raportate la o Persoană absolută, o Persoană capabilă să nu decadă în nonsens și neființă. Aceasta este Iisus Hristos. Că vrem sau refuzăm, Emanuel este în mijlocul nostru și ne caută, ne cheamă. Ascultați-L!”, a subliniat Ierarhul în materialul video.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotesit întru arhidiaconi pe ierodiaconul Nectarie Iftimie, pe diaconul Alexandru-Mircea Bozianu și pe diaconul Alexandru Grigoraș pe seama Catedralei arhiepiscopale.

 La sfârșitul marelui Praznic Împărătesc, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit celor prezenți pentru participarea la marea bucurie a Nașterii Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Paraschevi” a Catedralei romașcane. Totodată, în spiritul sărbătorii Nașterii Domnului au fost împărţite daruri familiilor cu mulți copii şi persoanelor defavorizate care au participat la slujbă.
(Pr. Daniel Marari)