Momente de sărbătoare în Parohia Conțești din Protoieria Sascut

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, vineri, 20 mai, în ajunul  sărbătorii  Sfinților Constantin și Elena, la Parohia Contești din Protoieria Sascut a fost oficiată slujba Vecerniei de către un sobor de preoți sub protia preotului Vasile Abageru, protopop al Protopopiatului Sascut.

Preoții din parohiile învecinate, împreună cu enoriașii din aceste zone, s-au adunat în rugăciune, mai ales pentru faptul că acești mari sfinți sunt, de câteva veacuri, ocrotitorii Parohiei Contești.

Protoiereul locului a rostit un cuvânt de învățătură tuturor celor prezenți, transmițând binecuvântarea Chiriarhului și îndrumându-i pe cei din această mică comunitate să ceară ajutorul Sf. Împărați Constantin și Elena cei întocmai cu apostolii, în toate împrejurările vieții. 

Părintele Abageru a mai subliniat: "Este astăzi zi de mare sărbătoare și bucurie duhovnicească pentru credincioșii jertfelnici ai Parohiei Contești, deoarece Sf. Împărați Constantin și mama sa Elena, uniți în Sf. Cruce a Mântuitorului Hristos, ne luminează și ne arată și nouă celor ce trăim în aceste vremuri, care este scopul vieții creștinului și anume, mărturisirea lui Hristos și îmbrățișarea Crucii Sale."

După săvârșirea Vecerniei în ajun de praznic, protoiereul locului a sfințit clopotnița zidită cu multă trudă atât cu ajutorul autorităților locale, cât și prin intermediul enoriașilor parohiei.

Lucrările de reconstrucție au început în timp ce această comunitate era păstorită de pr. Miron Ionuț-Constantin, iar mai apoi au fost continuate de pr. Dragomir Nicușor, actualul paroh. Tot acum a fost sfințită și capela mortuară, amenajată în cadrul așezământului social-filantropic din curtea bisericii parohiale.

La final, parintele paroh a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru implicarea de care au dat dovadă în înfrumusețarea acestui sfânt locaș, iar celor mici le-au fost împărțite pachete cu dulciuri și iconițe.

Sărbătoarea hramului acestei comunități a continuat în ziua prăznuirii Sfinților Constantin și Elena cu săvârșirea Utreniei, Acatistului și a Sfintei Liturghii.

(Pr. Ionuț-Alexandru Apostu)