Moaștele a doi dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii au sosit în municipiul Bacău

Sute de băcăuani au fost prezenți în data de 26 iunie la biserica ”Sf. Apostoli” din Parcul „Cancicov” cu ocazia aducerii în pelerinaj a moaștelor Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. 

Pentru prima oară în istoria municipiului Bacău, moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au sosit în pelerinaj la biserica ”Sf. Apostoli”. Acestea au fost aduse duminică, 26 iunie, orele 18.00, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în contextul serbării Simpozionului ”Bacăul sub binecuvântarea sfinților”, și au fost așezate spre închinarea credincioșilor în curtea sfântului locaș situat în Parcul „Cancicov”.

Reprezentanți ai autorităților județene și locale, alături de sute de credincioși din toată urbea au ținut să fie prezenți la acest moment de sărbătoare și rugăciune, derulat cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Ioachim, care deschide seria manifestărilor prilejuite de hramul acestei biserici. Aducerea sfintelor moaște a fost urmată de slujba Vecerniei Duminicii Tuturor Sfinților, în cadrul căreia ÎPS Teodosie a rostit și rugăciuni de binecuvântare pentru elevii care se află în perioada examenelor. De asemenea, ierarhul a rostit și rugăciunile de dezlegare ale Sfântului Vasile cel Mare pentru credincioșii care, în ciuda vremii caniculare, au rămas statornici în participarea la acest eveniment, mărturisind prin aceasta credința lor. Sărbătoarea primei seri la biserica ”Sf. Apostoli” s-a încheiat cu un concert susținut de membrii Coralei ”Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, care alături de cântări religioase specifice, au interpretat și cântece patriotice românești dedicate Zilei Tricolorului. În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul slujbei, ÎPS Arhiepiscop Teodosie a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru organizarea acestui eveniment, după care a vorbit celor prezenți pentru importanța și rolul cinstirii Sfântului Apostol Andrei, în viața Bisericii noastre și a poporului român, și a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon care au sosit în urbea băcăuană spre binecuvântarea și sfințirea creștinilor. La rândul său, preotul protopop Costică Busuioc a precizat faptul că ”Sfinții Apostoli sunt ocrotitorii nu doar ai parohiei și bisericuței din Parcul „Cancicov”, această sărbătoare având o semnificație cu totul aparte pentru băcăuani deoarece sunt și ocrotitorii Bacăului”. În ceea ce privește programul de rugăciune din această perioadă, preotul Constantin Abageru, parohul bisericii, a menționat faptul că va fi unul continuu la care sunt invitați și așteptați toți băcăuanii. ”În fiecare zi, de luni până miercuri, începând cu ora 7.00 dimineața și până către orele amiezii, vor fi săvârșite Miezonoptica, Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie; în fiecare zi, la Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană vor fi date de Corul Mănăstirii Tisa Silvestri și Corala Melchisedec a preoților din Protopopiatul Bacău, urmând ca miercuri, 29 iunie, în ziua hramului, la Liturghia arhierească, prezidată de IPS Ioachim, să participe și Corul de maici al Mănăstirii Văratic”, a declarat preotul Constantin Abageru.