Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord donează un microbuz Centrului medico-social și rezidențial din Hârja, pentru utilizare în cadrul serviciilor sociale.

Marți, 16 ianuarie,  în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord a donat un microbuz Complexului de servicii social-medical pentru persoane vârstnice de la Hârja. Generozitatea acestei donații este subliniată de implicarea personală a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim Joantă.

Acest microbuz, primit ca o contribuție neprețuită, reprezintă o promisiune pentru îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor din cele două centre rezidențiale destinate vârstnicilor, Centrului de zi pentru copii și Centrului de recuperare neuro-motorie pentru copii cu dizabilități. Mai mult decât un simplu vehicul, el aduce cu sine speranța și suportul pentru întreaga comunitate din Hârja.

Această inițiativă de impact nu este izolată. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, Sectorul Social-filantropic al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului a stabilit o colaborare semnificativă cu centrul social din Hârja. Începând cu anul 2023, acest parteneriat a prins contur prin sprijinul Parohiei „Sf. Ier. Spiridon” din Münster, care, în luna mai a anului precedent, a facilitat achiziționarea unui cuptor de panificație profesional în valoare totală de 4400 de euro.

Anul 2024 a adus încă o realizare notabilă. Prin intermediul Părintelui Ieromonah Klaus Klein de la Parohia Erlangen, Sectorul Social al Arhiepiscopiei a obținut, de la Crucea Roșie Bavareză, un microbuz de transport persoane (cu capacitate 8+1), evaluat la 10.000 de euro. Acest vehicul, în primul rând, își propune să îmbunătățească calitatea vieții a 105 persoane vârstnice din centrul social din Hârja.

Microbuzul va juca un rol crucial nu doar în transport, ci și în facilitarea altor activități, cum ar fi pelerinaje și excursii tematice. Este o achiziție cu impact durabil, având în vedere că va sprijini atât copiii din centrele de zi, cât și cei de la centrul de recuperare neuro-motorie administrate de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja, coordonată de Pr. Consilier Ilarion Mâță.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, alături de întreaga Mitropolie Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, prin această donație și colaborare, reafirmă angajamentul lor față de sprijinirea serviciilor sociale de calitate în comunitate. Astfel, acest microbuz nu doar facilitează transportul, ci devine o legătură vitală între Complexul social-medical și cei care depind de serviciile oferite. Această donație reprezintă doar începutul unei colaborări pe termen lung, cu obiectivul clar de a dezvolta și îmbunătăți domeniul serviciilor sociale pentru oamenii din Hârja.

(Negru Gheorghe)