Mica Unire la Iucșa

24 Ianuarie 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub coordonarea părintelui paroh Cristinel Capraru, la parohia Vad – Iucșa, a fost sărbătorită împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.  

După săvârșirea Sfântei Liturghii unde au fost pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Sofronie Miclescu al Moldovei și Nifon Rusailă al Ţării Româneşti, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române în anul 1859, apoi a fost oficiată Slujba de Te-Deum și la sfârșitul acestei slujbe au fost trase clopotele timp de un minut. 
La final, în curtea bisericii, cei prezenți s-au prins în horă, timp de câteva minute pe ritmurile melodiei  “Hora Unirii”, compusă de Alexandru Flechtenmacher
pe versurile scrise de poetul Vasile Alecsandri .

Activitatea a continuat în Așezamântul “Părintele Cuvios Calistrat”, unde s-a organizat o masă rotundă cu tema „Biserica și Unirea Principatelor”. Micii creștini au evocat importanța acestui eveniment istoric pentru poporul român din cele două principate române, Moldova și Țara Românească, cât și pentru Biserica Ortodoxă.

Preotul Cristinel Capraru i-a îndemnat pe cei prezenți să-i mulțumescă Bunului Dumnezeu pentru darul unității naționale, pe care trebuie să-l prețuiască la fel ca pe un mărgăritar de mare preț și să-l cultive ca pe un simbol al demnității poporului român, iar făuritorilor acesteia să le arate cuvenita recunoștință. Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea celor care au contribuit la realizarea acesteia constituie un act solemn care menţine aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale.