Mesaj de condoleanțe la trecerea la cele veșnice a ing. Petru Plăcintă

Nespusă durere şi profund regret se aştern în sufletele tuturor celor care trăiesc în aceste clipe despărţirea de omul, soţul, tatăl, prietenul şi colaboratorul tuturor, inginerul Petru Plăcintă, trecut la Domnul în dimineața zilei de 6 aprilie 2023.

Pe acest om de o nobleţe sufletească aparte l-am întâlnit în împrejurări diverse, descoperind de fiecare dată prestanţa şi dragostea cu care vorbea despre proiectele sale împlinite profesional, despre planurile sale de viitor, despre trăirile sale duhovniceşti, ancorate în credinţa străbună primită de la părinţii săi.

Renumele său este legat de pasiunea pe care a avut-o de-a lungul întregii sale vieți, avicultura, dar și de instituțiile unde a activat și care reprezintă pentru Bacău o emblemă a reușitei fundamentate pe disciplină, abnegație, efort, cunoaștere și curaj.

Pentru băcăuani, domnul inginer Petru Plăcintă rămâne un model care cu greu va putea fi egalat. A fost un om integru, foarte bine pregătit profesional, care și-a perfecționat cunoștințele în centre din cele mai reprezentative țări pentru domeniul în care a activat - precum Canada, Anglia, Germania, Italia sau Franța - reușind să dezvolte în România, într-un timp foarte scurt, tehnologii în producerea de hibrizi care au ridicat potențialul aviculturii românești la standardele internaționale. Funcțiile de conducere pe care le-a ocupat de-a lungul activității sale ca director la Avicola Bacău și la Agricola Internațional - primul holding din industria românească, sau ministru în industria alimentară, l-au evidențiat ca fiind un om demn, hotărât, inovator, coordonator, strateg, manager și colaborator de cea mai înaltă ținută. Alături de aceste realizări extraordinare, domnul Petru Plăcintă a fost și un familist convins, dedicându-și timp și energie vocației de soț și părinte, și recunoscând în orice împrejurare importanța și sprijinul pe care l-au avut soția și cei trei copii ai săi în reușitele profesionale și în viața sa.

Totodată, domnia sa s-a dovedit a fi un prieten de nădejde şi un fidel colaborator al Bisericii, calităţi ce l-au recomandat spre a face parte din secțiunea administrativă a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului, în două mandate 2010-2014 și 2014-2018, rămânând apoi vrednic colaborator al nostru în calitate de membru de onoare al acesteia. Prezența sa distinsă în mijlocul membrilor celui mai înalt for de conducere ecleziastică a eparhiei noastre a fost fără îndoială un mare câștig, experiența sa inspirându-ne în luarea unor decizii importante în diverse arii de activitate pastoral-misionară.

În întreaga activitate desfăşurată în demnităţile pe care le-a avut în această lume a lăsat o părticică din sufletul său, aceasta fiind amprenta pe care a sădit-o în conştiinţa celor care l-au cunoscut.

În aceste clipe de adâncă tristeţe, ne exprimăm compasiunea şi suntem duhovniceşte alături de întreaga familie îndoliată, rugând pe Milostivul Dumnezeu să rânduiască sufletul său în latura celor drepţi.