„Luna pentru viață” în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În luna martie 2024, numeroase instituții și din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului (protopopiate, parohii și ONG-uri eparhiale) își propun să desfășoare o serie impresionantă de activități în cadrul campaniei „Luna pentru viață”. Aceste evenimente au ca scop promovarea valorilor pro-viață și sprijinirea femeilor însărcinate și a copiilor născuți și nenăscuți.

În cadrul amplului program care se va desfășura în luna martie 2024, 86 de activități diverse au fost planificate cu grijă și dedicare pentru a contribui la promovarea valorilor pro-viață și pentru a sprijini comunitatea locală. Aceste activități reflectă diversitatea și abordarea comprehensivă a organizațiilor implicate în campania "Luna pentru viață". Vă înaintez câteva categorii de activități care se vor desfășura în luna pentru viață:

Conferință Pro- Viață (4 evenimente): 

Participanții vor avea oportunitatea de a participa la 4 conferințe tematice menite să ofere informații și perspective asupra valorilor pro-viață, educației creștine premaritale și a importanței sprijinului pentru femeile însărcinate.

Atelier produse hand-made (4 evenimente): 

În cadrul a 3 ateliere dedicate, participanții vor putea să-și exprime creativitatea prin realizarea de produse hand-made, promovând astfel abilitățile practice și susținând cauza pro-viață.

Atelier de mărțișoare (5 evenimente): 

Se vor organiza 4 ateliere special concepute pentru confecționarea mărțișoarelor, în care comunitatea se va implica activ pentru a crea obiecte cu semnificație și a transmite mesaje de susținere.

Proiecție de film Pro Vita (27 evenimente): 

Prin organizarea a 19 proiecții de filme cu tematică pro-viață, organizatorii își propun să folosească puterea cinematografiei pentru a sensibiliza și a transmite mesaje puternice privind importanța vieții.

Dialoguri tematice (7 evenimente): 

Vor fi realizate 7 sesiuni de dialog ce vor aduce comunitatea împreună pentru a discuta deschis și constructiv despre subiecte precum drepturile femeilor, educația relațiilor intime premaritale și sprijinul acordat în situații dificile.

Oferirea de flori/mărțișoare mamelor din maternitate (7 evenimente): 

Prin aceste 7 activități, organizatorii își propun să aducă bucurie și susținere mamelor aflate în maternități, oferindu-le flori și mărțișoare în semn de recunoștință pentru rolul lor important în societate.

Trusouri pentru nou-născuți: 

500 de copii care s-au născut sau se vor naște la începutul lunii martie în maternitățile din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului vor primi gratuit un trusou, din partea Sectorului Social-Filantropic. Acest lucru a fost posibil datorită sponsorizării oferite de TZMO România. Mămicile din maternități vor primi și alte daruri de la instituțiile eparhiale care le vor vizita.

Oferirea de flori/mărțișoare femeilor vârstnice (8 evenimente): 

Participanții se vor implica în aceste 8 activități dedicate vârstnicilor, aducând un zâmbet pe fețele lor și oferindu-le simboluri ale primăverii.

Vizite la centrele de plasament (4 evenimente): 

Prin cele 4 vizite planificate, comunitatea se va implica activ în interacțiunea și sprijinirea copiilor aflați în centrele de plasament, promovând astfel atmosfera de comunitate și susținerea reciprocă.

Formări Pro Vita (3 evenimente): 

Vor fi organizate 3 sesiuni de formare vor furniza participanților informații esențiale cu privire la valorile pro-vita și la modalitățile concrete prin care aceștia pot contribui la sprijinirea mamelor și copiilor.

Atelier Pro Vita (1 eveniment):

Va avea loc un atelier special dedicat valorilor pro-viață, unde participanții vor putea să se implice direct în inițiative care susțin valoarea vieții.

Campanie umanitară START în VIAȚĂ (1 eveniment):

Această campanie are scopul de a mobiliza comunitatea într-o acțiune umanitară cu impact în viața celor aflați în situații dificile, evidențiind solidaritatea și sprijinul reciproc.

Activități la centrul mamelor abuzate (1 eveniment):

Prin această inițiativă, organizatorii vor aduce speranță și sprijin în viața mamelor care au trecut prin situații de abuz, creând un mediu în care ele să se simtă susținute și apreciate.

Campanie locală de donare de sânge „Uniți pentru viață” (integrată în Campania națională) (1 eveniment): 

Prin această campanie de donare de sânge, comunitatea se va implica activ în acțiuni care pot salva vieți și evidențiază importanța solidarității.

Seară de rugăciune (2 evenimente): 

Două seri dedicate rugăciunii aduc comunitatea împreună într-un context spiritual, evidențiind puterea unității în sprijinireavalorilor pro-vita;

Activitate împreună cu femeile nevăzătoare din cadrul Asociației Nevăzătorilor din România-filiala Bacău (1 eveniment):

O activitate special concepută pentru a integra femeile nevăzătoare în comunitate și pentru a oferi sprijinul necesar într-un mod inclusiv;

Marșul pentru viață (7 evenimente):

În 7 localități din eparhie, se va organiza acest marș, iar comunitatea își exprimă unitatea și susținerea pentru valorile pro-viață, aducând un mesaj puternic în societate. 

În Luna pentru Viață 2024 se organizează activități de informare pro-viață la nivel național, tema evenimentului din acest an fiind Construim împreună pentru viață:

Construim împreună o cultură a sprijinului față de femeia însărcinată, a celebrării valorii infinite și a demnității fiecărei persoane umane din primul moment al existenței ei. Construim împreună o cultură a empatiei și decenței, în care femeile însărcinate să poată împărtăși cu cei din jur, cu încredere și fără teamă, stările și problemele cu care se confruntă. Construim împreună o cultură a contribuției pentru o lume mai sigură și mai demnă. Construim comunități de sprijin.

Vernisaj cu afișe Pro vita (2 evenimente):

Două evenimente dedicate expoziției de afișe pro-vita, oferind o platformă pentru expresia artistică și pentru transmiterea mesajelor puternice privind respectul față de viață.

Număr total preconizat de voluntari implicati în organizarea și desfășurarea activităților vor fi de 284, fără a lua în calcul cei aproximativ 500 de clerici și personal neclerical angajați ai parohiilor și cei 5000 de participanți la ediția de anul acesta a Marșului pentru viață.

Se vor implica direct  în organizarea acestor evenimente, cele cinci protopopiate, peste 50 de parohii și cele 24 de ONG-uri eparhiale, colaborând cu alte parohii din eparhie. Aceste activități sunt realizate și prin buna colaborare cu Asociația „România pentru viață” și Asociația „Studenți pentru viață”.

Aceste activități se desfășoară în cadrul lunii pentru viață, având viziunea unei lumi în care fiecare femeie însărcinată și fiecare copil sunt bineveniți și sprijiniți. Mesajul lor este adresat întregii societăți, fiind apolitic, neconfesional și împotriva oricărei forme de ostracizare a femeilor.

Organizatorii recunosc lipsa de informare și educație integrată a tinerilor și își concentrează eforturile în educarea generației tinere pentru a lua decizii informate. Ei încurajează respectarea dreptului fundamental al aducerii pe lume a fiecărei ființe umane. Prin colaborare și conlucrare, își propun să aibă un impact solid în societate și să promoveze creșterea responsabilității față de viață prin sprijinirea mamelor și copiilor.

___________________________________________________________________

Asociații și instituții implicate în organizarea activităților din „Luna pentru viață”

 • ASCOR Bacău;
 • Asociația "Episcop Teodosie Atanasiu";
 • Asociația „Sf. Voivod Ștefan cel Mare - Hârja”;
 • Asociația Casa Binecuvântării;
 • Asociația În lumina Lui Hristos;
 • Asociația Ovidenia;
 • Asociația Patmos – Onești;
 • Asociatia Poienița Crucii Poienari;
 • Asociația Treime de Arhierei;
 • Centrul socio-educațional Sf. Ier. Dosoftei – Hemiuș;
 • Fundația "Episcop Melchisedec";
 • Parohia Găiceana;
 • Parohia Meleșcani;
 • Parohia Podu Turcului II;
 • Protoieria Bacău;
 • Protoieria Moinești;
 • Protoieria Onești;
 • Protoieria Roman;
 • Protoieria Sascut.

Pr. Ilarion Mâță, consilier al Sectorului Social - Filantropic și Misionar