Liturghie baptismală, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

03 Noiembrie 2020

În contextul anului omagial închinat pastorației familiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, și împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie baptismală, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Roman, în ziua când Biserica prăznuiește aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință, în cadrul căreia a botezat pe prunca Ecaterina, fiica familiei preotului Simeon Purice, preot paroh la Parohia Grozești din Protopopiatul Onești.

La începutul slujbei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația botezului creștin ortodox felicitând părinții și nașii pruncei botezate.

Astăzi, am ales și am dat binecuvântare pentru a săvârși slujba baptismală a pruncei Ecaterina, care a venit după lepădările care s-au făcut a venit în mijlocul bisericii și acum este în mijlocul inimilor noastre și ne rugăm ca să devină un membru pecetluit în biserica ortodoxă. După botez, nașii sunt cei care se vor ocupa de creșterea și de educarea în dimensiunea spirituală și patriotică a acestui copil, tocmai de aceea nimeni nu are dreptul să rupă pecețile pe care le punem astăzi prin Duhul Sfânt acestui nou membru al bisericii, a acestei noi cărămizi conștiente care se așează pe temelia lui Hristos și pe învățătura Apostolilor. Dragi părinți vă mulțumim că ați mai născut o fiică vrednică de Sfânta noastră Biserică, de învățătura ortodoxă. Această slujbă baptismală se încadrează după recomandarea Sfântului Sinod în anul omagial care a avut ca temă de dezbatere pentru preoți și credincioși ca fiind Anul Părinților și al Familiei. Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și pentru faptul că suntem astăzi împreună! Binecuvântat fie cel care vine în numele Domnului, acum și pururea și în vecii vecilor!

În cadrul aceleiași slujbe 6 preoți de curând hirotoniți au fost hirotesiți întru duhovnic primind prin rugăciunea Arhipăstorului Ioachim darul de a deveni părinți duhovnicești pentru a oficia Taina Spovedaniei, ca o prelungire a puterii Arhiereului de a naște în Hristos pe cei care la rândul lor, prin trimiterea sacerdotală și în baza ascultării filiale față de Chiriarhul lor, pot tămădui sufletește pe cei ce-L caută pe Dumnezeu.

Totodată familia Constantin și Maria Brănici, părinții doamnei preotese Petronela Purice  au primit din partea Ierarhului o diplomă de vrednicie cu prilejul împlinirii a 50 de ani de căsnicie, dar și pentru faptul că sunt un exemplu concret de familie creștină ce  păstrează darul sacru al vieții: provin fiecare din familii cu câte 9 membri, ei având la rândul lor 9 copii, 31 de nepoți și un strănepot.

La final, Părintele Arhiepiscop Ioachim a oferit familiei și un certificat de Botez care să ateste calitatea de creștin ortodox a pruncuței Ecaterina, toți credincioșii fiind binecuvântați de Arhipăstorul lor. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Diaconia” a Catedralei Arhiepiscopale.

(pr. Daniel Ionel Marari)