Liturghie baptismală la Biserica „Buna Vestire” din Bacău

Întoarcerea la slujirea autentică, din perioada când Taina Sfântului Botez era integrată în slujirea euharistică, a reprezentat o prioritate și un fapt inedit în Liturghia oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim în data de 07 ianuarie a.c. la Biserica „Buna Vestire” din Bacău, Protopopiatul Bacău.

În ziua de pomenire a Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie baptismală la Biserica „Buna Vestire” din cartierul ”Bistrița-Lac” din Bacău, în cadrul căreia a botezat pe prunca Natalia Ioana, fiica familiei preotului Liviu Apetrei de la Parohia Țepoia, Podu Turcului.

În cadrul slujbei Părintele Arhiepiscop Ioachim a ținut un cuvânt de învățătură destinat credincioșilor băcăuani, în care a arătat că prin botez se intră în Împărăția eternă a Iubirii.

Astăzi, cei care ați fost prezenți la Sfânta Liturghie, ați participat la o cateheză ortodoxă, pentru faptul că în liturgica noastră ortodoxă, la marile praznice împărătești, cum sunt Botezul, Crăciunul, Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt, în aceste sărbători foarte importante, frățiile voastre faceți parte din biserica cea vie, ca fiind mădulare vii în Biserica lui Hristos. La aceste mari praznice împărătești nu se mai cântă la strană Sfinte Dumnezeule, ci se cântă „Câți în Hristos v-ați botezat”, ceea ce înseamnă că marile praznice împărătești, în biserica primară, în zorii creștinismului, aveau o rânduială cu totul aparte. Catehumenii, la un moment al slujbei, ieșeau din biserică la îndemnul diaconului, care spunea: „Câți sunteți chemați ieșiți! Cei chemați ieșiți, ca nimeni din cei chemați să nu rămână! Câți suntem credincioși, iară și iară Domnului să ne rugăm!”. Participau la slujbă până la final, doar cei care erau botezați în numele Sfintei Treimi pentru ca apoi să se împărtășească.

Ierarhul a mai spus:

Noi nu putem trăi fără Hristos, fără să ne tragem energia noastră din acest izvor inepuizabil și dătător de energie necreată tuturor în mod gratuit și plenar până la sfârșitul veacurilor. Dacă avem conștiință că prin botez ne unim cu Dumnezeu, înseamnă că nu trebuie să ne separăm de El niciodată.

La final, preotul paroh Iulian Mușat, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru participarea la slujba arhierească, toți credincioșii fiind binecuvântați de Arhipăstorul lor.  (Pr. Daniel Marari)