Liturghie arhierească și pomenire de doi ani pentru părintele Arsenie Voaideș

15 Februarie 2020

La Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Berzunți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit astăzi, 15 februarie a.c. slujba Sfintei Liturghii și apoi rânduiala parastasului pentru părintele arhimandrit Arsenie Voaideș. Alături de ierarh au fost prezenți părintele arhimandrit Serafim Huzdup, părintele stareț Benedict Carp, părintele protopop Ioan Bărgăoanu, preoți și numeroși credincioși care au ținut să participe la parastasul oficiat pentru părintele „Arsenie duhovnicul și filantropul”, la împlinirea a doi ani de la nașterea sa în Cer.

 În dimineața zilei de 15 februarie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Berzunți, din protopopiatul Onești. Aici, a oficiat alături de un sobor de preoți și în prezența a numeroși credincioși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia a hirotonit pe tânărul Toma Petru Nicolae întru diacon pe seama parohiei Hârja și pe părintele diacon Bohâlțeanu Ciprian întru preot pe seama parohie Cașin II din protopopiatul Onești.

În cuvântul de învățătură Ierarhul a îndemnat pe creștinii prezenți la amintirea și pomenirea părintelui Arsenie.

Părintele Arsenie a fost trimis ca un dar de la Dumnezeu în preajma noastră și ne-am odihnit sufletește împreună cu el. Astăzi este o zi de bilanț, dar nu a părintelui pentru că bilanțul său s-a făcut, viața lui s-a consumat deja în această istorie, iar raportul lui cu Dumnezeu îl știe tainic el. Prin prezența dumneavostră aici astăzi ați dovedit frații și părinții mei că nu ați venit ca niște amnezici, ci ca cei care fac anamneza, adică aducerea aminte pentru bunul părinte pomenit. Am comunicat cu el prin Dumnezeu tocmai ceea ce este esențial pentru viața noastră,  comunicăm pentru a rămâne în comunitate de iubire și pentru a păstra comunitatea adică adunarea oamenilor într-un un singur loc care este Biserica. Astfel, astăzi a participat și el la Liturghia cosmică ce a fost lăsată de însuși Mântuitorul nostru, Arhiereul cel veșnic. Dumnezeu să îl ierte! Veșnica lui pomenire din neam în neam!

După Liturghie a avut loc la mormântul împodobit cu flori rânduiala Parastasului la împlinirea a doi ani de zile de la mutarea la Cer a părintelui Arsenie Voaideș, fostul stareț al vetrei monahale de aici.

La final, la poarta mănăstirii fiecare creștin dintre cei prezenți a primit un pachet cu ofrande întru pomenirea marelui duhovnic Arsenie. (pr. Daniel-Ionel Marari)