Liturghie arhierească la Roman

În ziua prăznuirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie în străvechea catedrală a Romanului. La momentul liturgic specific din slujbă a oficiat o hirotonie întru diacon.

Ziua de prăznuire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost marcată la Roman prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. În cadrul slujbei a avut loc hirotonia tânărului Alexandru-Ioan Tecucianu întru diacon pe seama catedralei arhiepiscopale. În cuvântul de învățătură Înaltpreasfițitul Părinte Arhiepiscop a vorbit despre păstrarea credinței strămoșești și despre identitatea națională prin purtarea portului tradițional definitoriu pentru neamul românesc.

 

Astăzi în ziua Sânzienelor, îl cinstim, de fapt, pe Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului. La noi, voievozii români au fost înainte-mergătorii lui Hristos, iar poporul nostru a fost întotdeauna în starea de jertfă, ca și străjerul care niciodată nu își părăsește locul său, apărând mereu tradițiile strămoșești, valorile spirituale și culturale ale neamului nostru românesc.

Ierarhul a vorbit și despre implicarea tinerilor în mod pozitiv pentru a crea o societate morală și sigură pentru viitor.

În ziua de astăzi tinerii din societate nu mai par a fi angajați în această luptă de păstrare a valorilor tradiționale ale neamului românesc, dar sperăm ca, cei care se angajează la viața misionară a Bisericii, ca acești tineri entuziaști, să devină acei apărători ai valorilor noastre spirituale, ai Ortodoxiei românești, ai neamului nostru statornic pe acest pământ, pe care ni l-a lăsat Dumnezeu.

La liturghia arhierească de astăzi, din Catedrala Arhiepiscopala de la Roman, răspunsurile la strană au fost date corul psaltic „Trysaghion” de la Iași.(pr. Daniel-Ionel Marari)