Liturghie arhierească la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh" din Bacău

Duminică,  27 mai 2018, preoți și credincioși  ai  Parohiei "Pogorârea Sfântului Duh" din Bacău, în prezența IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au trăit bucuria serbării hramului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit ramurile de tei în cadrul Vecerniei de Rusalii.

Pentru prima dată, în ziua hramului acestei de Dumnezeu păzite biserici, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în mijlocul  enoriașilor Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt”.

Sărbătoarea prilejuită de serbarea „Duminicii celei mari” a debutat încă din ziua de sâmbătă, 26 mai, când, de la orele 18.00, un sobor de preoți a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia în mijlocul credincioșilor.

Apoi, duminică, 27 mai, încă din primele ore ale dimineții, biserica ce poartă hramul marii sărbători a Rusaliilor s-a arătat a fi neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit special pentru acest înălțător eveniment al acestei parohiei. IPS Părinte Ioachim a slujit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți în frunte cu părintele Constantin Busuioc, prototop al Bacăului, alături de mulțime de credincioși. Fiii parohiei au primit, într-un cadru festiv, pe Ierarhul locului, evindențiind tradiția și ospitalitatea românescă primită de la înaintași.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a înălțat rugăciuni speciale pentru ca Bunul Dumnezeu să reverse aupra pământului însetat ploaie la bună vreme. De asemenea, în cadrul slujbei de Vecernie a Rusaliilor au fost sfințite ramurile de tei care au fost ulterior împărțite credincioșilor și preoților prezenți.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre bucuria comuniunii în cadrul Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, revărsată asupra întregii umanități. Totodată, a subliniat și faptul că de acum înainte organizarea și bunul mers al pregătirilor de hram din această parohie a început să devină o tradiție respectată cu desăvârșire.

 Părintele paroh Adrian Ciprian Ghinea, împreună cu părinții slujitori de aici Vasile Busuioc și Ciprian Gunea, gazdele evenimentului, au mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare și purtare de grijă. Astfel, părintele paroh a mulțumit și părintelui protopop Costică Busuioc pentru dragoste şi cuvântul ziditor de suflet, părinților slujitori care au lăsat cele ale parohiei și au venit aici, copiilor îmbrăcați în costume naționale conduși de voluntarii Centrului parohial Didascalos, tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului, precum și corului de excepție care a dat răspunsurile la strană.

La final, toți credincioșii prezenţi la sfânta slujbă de hram au fost  invitați la o agapă a comuniunii creştine.

( preot Gunea Ciprian )