Liturghie arhierească la Mănăstirea „Schimbarea la Față a Domnului” de la Berzunți

06 August 2018

Unul dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din Eparhia Romanului și Bacăului, Mănăstirea „Schimbarea la Față a Domnului” de la Berzunți, a îmbrăcat veșminte de sărbătoare în ziua de 6 august a.c. La bucuria duhovnicească a obștii monahale a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat Sfânta Liturghie arhierească. În cadrul slujbei a avut loc și o hirotonie întru ieromonah. 

 

La primele orele ale dimineții de 6 august a.c. curtea Mănăstirii „Schimbarea la Față” din Berzunți s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor care a participat la sărbătoarea hramului acestui așezământ monahal. Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierodiaconul Teofan Simion a fost hirotonit ieromonah.

           În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Ierarhul a explicat semnificația profund teologică, mistică și tradițională a sărbătorii din această zi.

Vă sfătuiesc să ascultați de preoții voștri care au identitate în Hristos prin noi. Noi nu facem altceva decât să vizualizăm prezența lui Hristos în biserica văzută de pe pământ. Astăzi să ne angajăm să ne schimbăm atitudinea față de noi înșine, față de poporul din care facem parte și față de biserica care ne-a născut prin apă și prin duh, față de duhovnicii care ne povățuiesc calea pe care să mergem spre Hristos. Dumnezeu pe fiecare ne cheamă pe nume și doar în numele Lui slujim. Hristos este viața, calea, locuința. El a venit pe pământ pentru om și pentru ca acesta să se îndumnezeiască. Noi suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și tocmai de aceea în viața noastră trebuie să ne căutăm prototipul care să fie compatibil cu noi înșine și să se recunoască în noi. Dumnezeu presupune comunitate și comuniune de iubire. El sigur poate să ne mântuiască. Fiți făclieri acestei lumi în care vă mișcați și faceți fapte bune pentru că prin ele se conturează personalitatea noastră.

La finalul slujbei, părintele stareț Benedict Carp a mulțumit Ierarhului pentru prezență și binecuvântări. Toți pelerinii au primit din partea mănăstirii pachete cu alimente.