Liturghie arhierească la Mănăstirea Diaconești

În ziua de 21 noiembrie, când creștinii ortodocși cinstesc Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie în cunoscuta mănăstire Diaconești.

Pentru Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Diaconești, zilele de 20 și 21 noiembrie  au fost două zile de referință.

Dup ăce în dimineața zilei de 20 noiembrie Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a sfințit biserica mănăstirii, cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfintele Femei de Mir Purtătoare”, seara  a fost săvârșită slujba privegherii la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, după care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat rânduiala tunderii în monahism a tinerelor care au primit numele de Veronica și Ana, ele luând chipul îngeresc, consacrându-și viața lui Hristos și alegând să trăiască în mănăstire.

Sărbătoarea cinului monahal de la Diaconești a continuat duminică, 21 noiembrie, la praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în biserica mare a mănăstirii.

După rostirea pericopelor evanghelice, părintele exarh protosonghel Nicolae Dănilă a evidențiat cele două lucruri despre care  vorbește Mântuitorul nostru Iisus Hristos cu acest prilej: bogăția vremelnică a unui bogat solitar și bogăția cea nepieritoare a sufletului

„Fecioara Maria urcă la Templu, intră în Sfânta Sfintelor și devine potir și sfânta sfintelor pentru Arhiereul Cel veșnic care vine și ne spune în pilde că bogăția cea nepieritoare a sufletului este mai mare decât bogăția cea vremelnică”

a spus  părintele exarh protosinghel Nicolae Dănilă.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în cadrul Sfintei Liturghii, a înălțat rugăciuni de binecuvântare și de dezlegare tuturor credincioșilor prezenți.

Tot în această zi, părintele ieromonah Paisie Curcuță, slujitor al Mănăstirii Diaconești, a fost hirotesit protosinghel. În cuvântul său părintele protosinghel Paisie a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare și a reiterat îndemnul lui Hristos pe care orice creștin, dar mai ales un călugăr, trebuie să-l urmeze: Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.” ( Marcu cap. 8, v. 34)

În încheiere Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a adresat mulțumiri Maicii Starețe Evloghia Chirvase, dar și tuturor celor prezenți pentru această zi emoționantă când timpul se împlinește plenar.

„S-a plinit planul lui Dumnezeu pentru această mănăstire ca să se instaleze acea pace hristică. Dumnezeu are un plan, pe care îl știe din eternitatea Preasfintei Treimi, înainte ca noi să ne fi născut sau să fi apărut pe fresca acestei istorii. Timpul curge mereu. Este ca un râu, care iese din existențialitate și se deapănă ca un fir din ghemul veșniciei, iar noi trebuie să transfigurăm acest timp.”

a spus ierarhul în cuvântul său. (Pr. Cristian-Ioan Balaban)