Liturghie arhierească la Mănăstirea Ciolpani

17 Aprilie 2017

 

Luni, 17 aprilie, în a doua zi de Paști, în Săptămâna Luminată, obștea măicuțelor de la Mănăstirea Ciolpani a primit în mijlocul ei la ceas de prăznuire a Învierii Domnului pe Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Acesta a fost înconjurat de un sobor de preoți coordonat de către Pr. Vasile Cozma, protopop al Protoieriei Buhuși. În cadrul Liturghiei a avut loc o hirotonie întru preot și o hirotesie întru duhovnic. Tot în această zi, în parohia Orbic, Ierarhul a sfințit capela funerară, construită în ultima perioadă, participând și la un miniconcert de Sfintele Paști.

Ziua de luni,17 aprilie 2017 a fost una plină de evenimente pentru credincioșii buhușeni. Neobosit misionar și profund rugător și sfințitor IPS Părinte Ioachim, a fost prezent la primele ore ale dimineții la Mănăstirea Ciolpani, veche lavră de spiritualitate din zona eparhiei, condusă cu multă evlavie de Maica Stareță, Stavrofora Lucia Chirvase. Aici, Arhipăstorul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul acesteia fiind hirotonit întru preot părintele diacon Silviu Butucaru, pe seama parohiei „Sf. Ioan” din orașul Tg. Ocna, Protopopiatul Onești. Totodată, în cadrul aceleiași Sfinte Liturghii, părintele Pascariu Sebastian Florin a fost hirotesit duhovnic pentru a împlini nevoile misionare ale credincioșilor din parohi Racova, Protopopiatul Buhuși.În cadrul slujbei, Ierarhul a adresat un cuvânt emoționant în care a îndemnat cler și credincioși la purtarea vie a luminii suave aprinse de Paşte în perspectiva mântuirii tuturor oamenilor. De asemenea, a vorbit celor prezenți despre bucuria Învierii și primirea acestui dar de către fiecare creștin, despre învierea duhovnicească din moartea spirituală în care ne pot afunda propriile păcate, dar și despre faptul că fiecare creștin este chemat să fie lumină pentru contemporanii săi.

 În aceeași zi, începând cu ora 12.00, la Parohia cu hramul „Sf. Gheorghe” din localitatea Orbic, aflată în vecinătatea mănăstirii Ciolpani, a avut loc sfințirea Capelei funerare ce a primit ca ocrotitor pe Sfântul Gheorghe.

Chiriarhul a participat apoi la un eveniment cultural organizat de parohie, intitulat „Tradiții Pascale la Orbic”, în cadrul acestuia fiind susținute Cântări de Paști de grupul de copii „Frumoși și Deștepți”.

(Pr. Daniel Marari)