Liturghie arhierească la catedrala “Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

26 Ianuarie 2017

În data de 26 ianuarie a.c. IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi slujitori a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. La slujbă au fost prezenți credincioși adulți și tineri care au participat la serbarea Cinei Euharistice, dar și la hirotonia a doi tineri în treapta de preot și diacon.

Cu această ocazie, părintele diacon Foca Sabin a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Gâdinți, acesta fiind numit și secretar al Protoieriei Roman. De asemenea, tânărul teolog Neculce Claudiu Gabriel a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Românești din Protopopiatul Moinești.

La final, în cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat poporului adunat semnificația marii Taine a preoției, de sorginte dumnezeiască:

“Preoția este a cincea sfântă Taină a Bisericii în care, prin punerea mâinilor și rugăciunea arhiereului, se împărtășește unor bărbați, ce s-au pregătit pentru aceasta, harul dumnezeiesc fiind cel care dă puterea de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu, de a săvârși Sfintele Taine și slujbele bisericești și de a conduce pe cei credincioși la mântuire”.

Arhipăstorul a îndemnat pe cei proaspăt intrați în cler să trăiască această măreață taină în toată sublimitatea ei:

„Tinerețea și elanul îi va ajuta pe cei doi tineri ca să poată face față cerințelor bisericii și societății care se află în marea învolburată către limanurile mântuirii. Îi îndemnăm să fie responsabili în misiunea încredințată și să împlinească întocmai ceea ce s-au angajat că vor împlini prin rostirea solemnă a Mărturisirii în mijlocul bisericii.

Felicităm în mod deosebit familiile acestor tineri, totodată și pe soțiile loc care i-au acompaniat cu dragoste și respect până acum. Deci iată că asistăm la un astfel de eveniment. Evident că îți dai seama de responsabilitatea la care Dumnezeu îi cheamă pe ei urmărind solemnitatea slujbei și angajamentul asumat. De aceea, atunci când Dumnezeu ne cheamă nu trebuie să refuzăm. Auzind chemarea îi dăm înrâurirea în sufletul nostru. Începutul este bun așa că vă îndemn să vă străduiți ca atunci când va fi și sfârșitul misiunii, acesta să fie unul bun”.

(Pr. Daniel Marari)