Liturghie arhierească la Biserica Militară “Sfântul Gheorghe şi Eroii Neamului” din Bacău

Duminică, 23 aprilie a.c, militarii activi și în rezervă, împreună cu numeroși credincioși băcăuani l-au cinstit cum se cuvine la Biserica Militară din Bacău pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, patronul lor duhovnicesc. Aici, în mijlocul credincioşilor băcăuani, a fost prezent IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim care a oficiat alături de părinți consilieri și inspectori eparhiali, de părintele protopop Costică Busuioc și de preoți din protopopiatul Bacău, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Duminică, 23 aprilie a.c, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat, alături de un numeros sobor de clerici, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica Militară “Sfântul Gheorghe şi Eroii Neamului” din incinta Centrului 115 Comunicații RMNC, Bacău.

Alături de Ierarh au mai participat părintele profesor Conf. Univ. Dr. Constantin Necula de la Sibiu, preoți militari, reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și comandanții unităților militare din Garnizoana Bacău.

În contextul acestei sărbători, IPS Ioachim, a adresat un cuvânt de suflet celor prezenți:

,,Orice floare așteaptă o picătură de har pentru a aduce roadele Duhului Sfânt. Maica Domnului merge acolo unde este chemată și se înfățișează prin icoane în diferite forme. Această icoană va ajuta cu binecuvântare în această biserică, și va spori duhovnicește pe slujitori și pe toți închinătorii, care vor veni cu evlavie să ceară ajutorul ei. Astăzi, în mod solemn, în lumina pascală când se face și pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai importanţi sfinţi militari, mă bucur că văd în adunarea aceasta frumoasă liturgică și pe comandanții care s-au ostenit și au avut inițiativa de a ridica această ctitorie, care este atât de importantă fiind un izvor duhovnicesc nesecat din care se adapă și credincioșii care vin să se roage în această zonă a municipiului Bacău.

În cadrul frumoasei Liturghii, la momentul liturgic cuvenit, au fost pomeniți eroii neamului, foste cadre militare care au activat la RMNC Bacău, precum și părintele Iordache Pascariu, fost preot la această biserică, înmormântat în imediat apropiere a locașului de cult.

Zilele trecute, la Biserica Militară din Bacău, a fost adusă Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (Înaintemergătoarea), o reproducere a Icoanei făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, supranumit Grădina Maicii Domnului.

La final, preotul militar Lucian Butnaru, slujitor la biserica ridicată cu sprijinul cadrelor militare și al personalului civil din Garnizoana Bacău, a mulțumit Ierarhului pentru prezență și binecuvântare, părintelui profesor, precum şi tuturor celor care s-au ostenit pentru desăvârşirea acestui eveniment.

(Pr. Daniel Marari)