Liturghie arhierească în Duminica Ortodoxiei, la Roman

17 Martie 2019

În prima duminică din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Cu acest prilej, arhidiaconul Grigoraș Alexandru a fost hirotonit preot pe seama Catedralei arhiepiscopale.

În Duminica Ortodoxiei, soborul preoților de la Catedrala arhiepiscopală din Roman a săvârșit Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Cu acest prilej a fost citită tradiționala Pastorală a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

În cadrul liturgic, arhidiaconul Grigoraș Alexandru a fost hirotonit preot pe seama Cateralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

Răspunsurile liturgice au fost oferite alternativ de către corul Byzantion și corul Filomelos.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreafințitul Părinte Ioachim a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură subliniind importanța mărturisirii de credință în timpurile actuale:

Astăzi este ziua Ortodoxiei, iar noi dacă avem conștiința că facem parte din această sfântă familie ortodoxă, înseamnă că suntem pe calea cea bună. Chiar dacă între confesiunile creștine din lume noi suntem minoritari, înaintea lui Dumnezeu nu este puțin sau mult, importantă este intensitatea mărturisirii. Să mulțumim lui Dumnezeu că facem parte din această Biserică, una sfântă, sobornicească și apostolească. Am fost botezați în numele Sfintei Treimi și avem obligația să facem parte cu demnitate din viața Bisericii. Ea se reînnoiește sub puterea Duhului Sfânt și ne împărtășește din puterea nevăzută a harului. Suntem chemați să ne mărturisim credința în acest timp al prozelitismului și neopăgânismului, urmărind drepta credință ca pe un stâlp de foc. Este necesar să fim misionari în aceste vremuri vitrege pentru creștinătate.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a felicitat pe tinerii care alcătuiesc cele două coruri pentru profesionalismul și entuziasmul lor, apoi a invitat pe toți cei prezenți să participe la procesiunea din Duminica Ortodoxiei ce va fi organizată la Catedrala arhiepiscopală începând cu ora 17.00.