Liturghie arhierească în Duminica Fiului risipitor, la Roman

În Duminica a 34-a după Rusalii (a Fiului Risipitor), 28 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Liturghia arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la Pilda Fiului Risipitor, care se citește în cea de-a doua duminică a Triodului.

Astăzi, biserica pregătește ca o mama iubitoare pe copii săi pentru a pleca în pustiul acela arid al Postului Mare, care aduce atâtea satisfacții și atâtea bucurii duhovnicești dacă fiecare trăiește după acea dimensiune spirituală a vieții fixată de-a lungul existenței sale. Biserica de 2000 de ani își cheamă fiii la împrospătarea învățăturilor lui Hristos și la actualizarea lor. Eu vă spun de fiecare dată, să nu vă împropriați binele pe care îl faceți pentru că virtuțile nu sunt altceva decât exprimarea Binelui Suprem care se manifestă prin noi.

Totodată, ierarhul a arătat că trebuie să nu uităm că doar prin Dumnezeu avem identitate în Împărăția Cerurilor.

Astăzi este vorba despre Pilda Fiului Risipitor, care este una dintre cele mai actuale parabole ale societății de astăzi. Fiul a cerut libertatea de la tatăl său și a ajuns în libertinajul din care nu a mai putut ieși. Dumnezeu ne caută în multiple feluri, dar cele două posibilități de a-și recupera oaia cea rătăcită sunt răbdarea și acțiunea. Să ne primească Dumnezeu ca pe fiii risipitori și să nu uităm că suntem păcătoși, dar păcătoși pocăiți și trecuți prin acea metanoia, adică prin acea răsucire a minții către valorile supreme ale vieții care să ne conducă la Dumnezeu. Cea mai mare valoare pe care a dat-o El omului este viața. Fiul risipitor când a plecat a întors spatele lui Dumnezeu. Noi nu suntem singuri în biserică, ci suntem cu Singurul Dumnezeu, Cel cu care trebuie să rămânem și aici și în veșnicie.

În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Gabriel Piștea, pe seama Parohiei Lăloaia, din localitatea Comănești, Protopopiatul Moinești.

La final, Corala „Diaconia” a susținut un mic program muzical prin interpretarea unui poem pus pe note muzicale, intitulat: Ascultă glasul conștiinței!, ce a fost compus de Înaltpreasfinția Sa cu privire la Pilda Fiului Risipitor.(https://eprb.ro/intoarcerea-fiului-risipitorasculta-glasul-constiintei)

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Paraschevi” al  Catedralei Arhiepiscopale.

La slujbă au participat numeroși credincioși romașcani. Mulți au asistat la Sfânta Liturghie în fața Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă. De asemenea, în cadrul slujbei, Chiriarhul a citit rugăciunea pentru încetarea pandemiei de coronavirus și s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. (pr. Daniel Marari)