Liturghie arhierească în Duminica dinaintea serbării Nașterii Domnului

18 Decembrie 2016

IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat în Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) dumnezeiasca Liturghie în catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din municipiul Roman. Înaltul Ierarh a fost însoțit în slujire de un sobor de preoți și diaconi, precum și de mulțime de popor care a ales să participe la slujba oficiată în străvechiul locaș de cult.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop a explicat pericopa evanghelică, precum și semnificația schimbării radicale a lumii prin venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre faptul că fiecare credincios este chemat să facă parte din planul misiunii lui Dumnezeu.
 „Este ultima duminică, care în calendar este însemnată cu apelativul liturgic de Duminica Genealogiei Domnului nostru Iisus Hristos. El se naște după trup din Fecioara Maria, care la rândul ei face parte din neamul omenesc, fiind desemnată  de Dumnezeu dintr-un popor ales și care a păstrat nealterat firul îndelungat de la Adam cel vechi până la venirea în trup a Mântuitorului - Noul Adam. Noi, ca oameni care ne descindem din Adam, înțelegem să marcăm, la rândul nostru, timpul transfigurării”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Ioachim a precizat importanța întrupării Fiului lui Dumnezeu pentru creșterea vieții spirituale a credincioșilor: „Prin Nașterea lui Iisus lumea se reînnoiește, se revoluționează, se transfigurează, se înbunătățește și astfel noi dobândim niște daruri pentru a putea deveni fii ai lui Dumnezeu după har. Singura revoluție care a avut loc în lume a fost cea de la venirea în trup a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Doar cel născut prin har din Iisus are posibilitatea să fie părtaș cu Dumnezeu Fiul. Doar El este izvorul nesecat de har și de binecuvântare și noi nu putem trăi duhovnicește în afară de biserică, locul unde se revelează Hristos”.

Tot cu această ocazie, Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să caute în această perioadă a sărbătorilor pacea și atmosfera duhovnicească specifică Nașterii Domnului: „Vă mulțumim pentru faptul că vă pregătiți cu demnitate și acrivie  pentru sărbătorile acestea frumoase care încep într-o atmosferă duhovnicească, caldă, irenică. Fie ca această pace a Domnului Hristos să domnească pururea, mai întâi în sufletele voastre receptive și nobile, după aceea în lume, în poporul din care facem parte și în familia fiecăruia”.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corala Filomelos, din Protoopiatul Onești, care, la Chinonic, a susținut și un concert de colinde, spre bucuria celor prezenți.

La finalul slujbei au fost hirotesiți întru duhovnic doi tineri preoți, Lezeu Alexandru, pe seama Catedralei arhiepiscopale, și Elisei Roncea, pe seama capelei „Sf. Varvara” de la Salina Tg. Ocna.

(Pr. Daniel Marari)