Liturghie arhierească de ziua Sfinților Trei Ierarhi la Roman

30 Ianuarie 2018

Ziua închinată „Sfinților Trei Ierarhi” a fost serbată și la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Ierarhul a fost însoțit în rugăciune de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul slujbei având loc și două hirotonii în treapta de preot, respectiv de diacon.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, împreună cu PC Părinte vicar eparhial Pimen Costea, cu părinți consilieri eparhiali, cu părinți și diaconi slujitori ai istoricului locaș mușatin.

 În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Ierarhul a îndemnat pe credincioși să urmeze Sfinților Trei Ierarhi, felicitând părinții elevilor seminariști pentru buna educație și creștere a acestora:  

Biserica este întotdeauna nouă și înnoitoare. Ea nu este o instituție caducă, care nu are rost în lumea aceasta, ci ea rămâne acea corabie care este propulsată de energia Duhului Sfânt către profunzimile lui Dumnezeu, adică către limanul mântuirii și de acolo trecem către transcendentul Divin. Prin hirotonirile pe care le-am făcut astăzi, înțelegem încă odată că biserica are o dinamică totdeauna ascendentă și tinerii care se angajează la viața bisericii înseamnă că ei sunt afierosiți și chemați de Dumnezeu pentru reînnoirea acestei instituții divino-umane.

Părinte Vicar eparhial Pimen Costea, a oferit, la rândul său, un cuvânt credincioșilor veniți pentru a se ruga, vorbind despre Sfinții Trei Ierarhi ca fiind modele pentru creștinul de astăzi:

  Fără să cutezăm la Dumnezeu prin intermediul rugăciunii nu putem trăi. Trecem zilnic pe lângă oameni ce au nevoie de noi, au nevoie de bucățica noastră de pâine și de umila noastră aplecare spre milostenie, au nevoie de cuvântul nostru de îmbărbătare și de rugăciune, au nevoie de un gând sănătos după care să se ghideze. Nu îi putem separa de noi și noi nu ne putem separa de ei. Sfinții Trei Ierarhi sunt modele pe care trebuie să le îmbrățișăm, să ni le însușim și să le adoptăm în viața noastră ca sfinți ce ne vor călăuzi viața în toate zilele câte le vom avea pe pământ.

În cadrul slujbei tânărul teolog  Rotaru Cătălin Constantin a fost hirotonit întru diacon pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli” Slobozia, comuna Urechești, Protopopiatul Sascut, iar diaconul Cociorva Marius Ioan a fost hirotonit întru preot pe seama Mănăstirii Tisa Silvestri. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala „Laudamus” a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.

(pr. Daniel-Ionel Marari)