Jurnal ITO al tinerilor participanți din Eparhia Romanului și Bacăului (II)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, tinerii prezenți la ITO Iași, din zona canonic-administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au continuat petrecerea lor duhovnicească la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea” prin participarea duminică, 3 septembrie 2017, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După Sfânta Liturghie, tinerii au luat parte la Târgul Meșterilor Populari și la Festivalul Bucuriei – spectacol de muzică populară. Spre seară a avut loc evenimentul de manifestare publică ,,Marșul Tinereții.

 

Tineri din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, au luat parte la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Iași, prin participarea la Sfânta Liturghie, ce a fost oficiată sub protia IPS Părinte Mitropolit Teofan de către un sobor de 14 ierarhi din țară și din străinătate.

După Liturghie tinerii au luat parte la Târgul Meșterilor Populari și la Festivalul Bucuriei – spectacol de muzică populară. Printre activitățile desfășurate s-au mai numărat: un spectacol de muzică folk și vizitarea Grădinii Botanice. 

Seara zilei a fost marcată de Marșul Tinereții. Cu steaguri în mâini și plini de voie bună, tinerii au parcurs traseul Parcul Copou, Biblioteca ”Mihai Eminescu”, Bulevardul Independenței, Mănăstirea Golia, Hala Centrală, Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, Bulevardul „Ștefan cel Mare”, Catedrala Mitropolitană. Imnul ITO 2017 a fost cântat pe tot parcursul drumului, alături de cântece religioase și patriotice. În fața Universității „Alexandru Ioan Cuza”, tinerii au fost întâmpinați de fanfara militară.

În timp ce în fața Catedralei Mitropolitane s-au adunat toți participanții la marș, pe scenă a fost cântat Paraclisul Maicii Domnului. Surpriza serii a fost prezența la eveniment a Monahiei Siluana Vlad, Stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași și coordonatoarea Centrului de Formare „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Seara a fost încheiată cu obișnuita citire a rugăciunilor de seară, după care tinerii au luat cina și s-au îndreptat către Palatul Culturii unde a avut loc Concertul extraordinar cu care s-a încheiat cea de-a treia zi de la ITO 2017.

(Pr. Daniel Marari)