Jurnal ITO al tinerilor participanți din Eparhia Romanului și Bacăului (I)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, 100 de tineri din zona canonic-administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului însoțiți de un grup de preoți responsabili cu activitățile catehetice în protoierii, în frunte cu părintele Daniel Marari, inspector eparhial la sectorul Cultural, au participat la deschiderea „Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea” care a avut loc în seara zilei de 1 septembrie 2017 la Iași. A doua zi, sâmbătă, 2 septembrie, tinerii au participat la două seminarii pe tema libertății tinerilor și la o amplă conferință susținută în seara zilei de părintele conferențiar dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

În seara zilei de 1 septembrie 2017, a avut loc în Grădina Palas din Iași festivitatea de deschidere a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocşi (ITO). Manifestarea a debutat cu prezentarea delegațiilor participante. Fiecare dintre delegații a fost reprezentată de trei tineri îmbrăcați în costume populare, care au defilat ținând în mâini steagul ITO, steagul țării din care vin și steagul eparhiei. Delegația Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului s-a bucurat de prezența la acest eveniment a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, alături de a celorlalți ierarhi în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Moderatorii festivității de deschidere - Daniel Buzdugan și Roxana Chebac - au făcut o prezentare succintă a fiecărei delegații, după care Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cel mai tânăr ierarh al Bisericii noastre, a oficiat o slujbă de Te Deum.

În continuare, a urmat cuvântul de bun-venit al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a subliniat că „în ciuda multor greutăți se poate chiar și astăzi să fii creștin și tânăr, să fii creștin și plin de bucurie”.

A urmat cuvântul adresat miilor de tineri prezenți de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel„Suntem binecuvântați de Dumnezeu în această adunare care este deodată venerabilă, dar și admirabilă prin mulțimea tinerilor și a diverselor țări și eparhii pe care le reprezintă și se bucură de acești tineri care sunt daruri ale lui Dumnezeu. Copiii și tinerii sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru familie, pentru Biserică și pentru societate. Însă orice dar trebuie cultivat. Dumnezeu ne oferă daruri și omul trebuie să le cultive, să le ducă la rodire, la înfrumusețare, pentru ca și libertatea lui să se întărească prin conlucrarea cu Dumnezeu. Numai Iisus Hristos oferă omului libertate deplină. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Galateni, cap. 5, versetul 1, spune: „Staţi, deci, tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi şi nu vă prindeţi iarăşi în jugul robiei”... Tema de la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2017 Iasi, „Tânărul în căutarea libertății”, este de mare actualitate! Libertatea este, a fost și va rămâne o preocupare constantă a umanității, i-a preocupat încă din Antichitate pe unii filosofi, ca Platon, dar și în timpurile moderne, cum a fost cazul lui Sartre. Care este modul de a îmbina libertatea cetățeanului cu mulțimea legilor dintr-o societate? Astăzi, în contextul capitalist al noilor ideologii seculariste, se acordă drepturi și libertăți individuale fără nicio referință la vocația omului de a trăi o viață eternă. Deși tema libertății a preocupat omenirea de-a lungul timpului, totuși nu există o definiție în esență a libertății. Se trăiește Libertatea, dar nu se definește. Desigur că libertatea naturală și cea socială reprezintă o anumită libertate pentru toți oamenii, dar pentru creștini ele nu reprezintă libertatea totală, descoperită de Hristos și dăruită celor ce cred în El”.

Aprinderea torței la această Întâlnire a avut loc în prezența Gărzii de onoare din Iași. În continuare, a fost intonat imnul ITO 2017 de către tinerii ce au contribuit la realizarea lui, după care au avut loc discursurile oficialităților locale și ale reprezentanților instituțiilor partenere în organizarea evenimentului.

Ziua de sâmbătă a implicat tinerii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în noi și frumoase activități. Aceștia au avut în program dezbateri pe tema libertății și responsabilității creștine, iar în după amiaza zilei a fost susținută o conferință de către părintele Constantin Necula, cu tema: „Tânărul în căutarea libertății”, la aceasta participând și grupul eparhiei noastre alături de cei peste 7000 de tineri. La conferință s-au adăugat, de asemenea, foarte multe persoane din Iași și din alte localități moldave.

 „Când un tânăr capătă libertate, el capătă de fapt o persoană: libertatea, ca și iubirea, ca și raiul, nu răspunde la întrebarea Ce?, ci la întrebarea Cine?, iar răspunsul este Hristos.... Nu vă comportați ca niște oameni „consumați”! Fiți tineri, încurajați-vă părinții, apropiați-vă de ei și spuneți Bisericii ce aveți nevoie ca să trăiți și să fiți vii ca atare! Iar pentru educația copiilor, e clar că trebuie să se educe întâi părinții! Avem nevoie de cursuri intensive ca să rămânem familie!”, a transmis tinerilor, printre alte sfaturi de suflet,  pr. prof. Constantin Necula.

(pr. Daniel Marari)