IPS Părinte Ioachim aniversează opt ani ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului

În ziua de miercuri, 4 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim aniversează opt ani de la întronizarea ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului. De la ora ora 8:00, în Catedrala arhiepiscopală din Roman va fi oficiată Slujba Utreniei, iar de la ora 9, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud vor oficia Slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia, la ectenia mare și ectenia cererilor vor fi rostite rugăciuni speciale de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra chiriarhului, preoților și credincioșilor Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în acești 8 ani de la întronizarea IPS Părinte Ioachim ca Arhiepiscop. Cel de-al 77-lea ierarh al Romanului și Bacăului a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 16 decembrie 2014.

Pe 4 februarie 2015, în Duminica dinaintea Botezului Domnului, , în străvechea Catedrală a Romanului, în cadrul Sfintei Liturghii, un impresionant sobor de arhierei şi preoţi, împreună cu numeroși credincioşi, au fost în comuniune cu primul arhiereu ales al Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, întronizat atunci ca arhiepiscop.

Născut în localitatea nemţeană Stăniţa, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Pregătirea universitară şi-a împlinit-o la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Institutul „Sfântul Serghie” din Paris. 

În anul 1980, Înaltpreasfinţia Sa a fost tuns în monahism la mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, unde a fost hirotonit ierodiacon de către vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist. În anul 1985 a fost transferat la Centrul Eparhial Iaşi, unde a îndeplinit mai multe slujiri: arhidiacon al Catedralei mitropolitane din Iaşi, secretar al chiriarhului și colaborator al revistei „Mitropolia Moldovei şi Sucevei”.

În ziua de 30 decembrie 1990 a fost hirotonit ieromonah de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care l-a hirotesit ulterior protosinghel şi arhimandrit.

La propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Eftimie, în anul 1998 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cu titulatura de „Băcăuanul”.

Pregătirea teologică, râvna duhovnicească și lucrarea misionară săvârșite cu jertfelnicie ca arhiereu și episcop – vicar în Eparhia Romanului și Bacăului, ascultarea faţă de înaintașul său în scaunul chiriarhal de la Roman şi faţă de rânduielile canonice ale Bisericii Ortodoxe, au constituit motivaţia alegerii Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul ca Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului în data de 16 decembrie 2014, stabilind ca zi de proclamare oficială a întronizării sale ca arhiepiscop ziua de 4 ianuarie 2015.