IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Roman

05 Aprilie 2020

În Duminica a cincea din Sfântul și Marele Post al Pătimirilor Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Alături de Ierarh a fost prezent părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, împreună cu preoți slujitori și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre această nouă provocare a epidemiei de coronavirus COVID 19, explicând situația închiderii pentru public a bisericilor îndemnând părintește la rugăciune pentru izbăvire:

Permanent în istorie, Dumnezeu, prin necazuri şi suferinţe, a învățat poporul care este voia Sa. Domnul nu și-a propus să omoare pe nimeni. Dacă voia să o facă, nu avea nevoie de coronavirus! Necazurile te ajută să creşti, de aceea trebuie să ți le asumi şi să lupţi cu ele valorificându-le pentru propria mântuire şi pentru mântuirea altora. Ne doare că nu putem să ne rugăm în casa lui Dumnezeu, însă, să nu uităm că, în sens teologic, bisericile nu vor putea fi niciodată închise. Dacă s-a închis clădirea, nu înseamnă că s-a închis Biserica. Biserica este comuniunea de viaţă şi iubire a oamenilor cu Dumnezeu, prin Iisus Hristos, în Duhul Sfânt. Acesta nu se poate închide, nu dă faliment, nu intră în insolvenţă, nu se poate distruge şi nici anula. De ce? Pentru că este teandrică. Altfel spus, Biserica este instituția divino-umană de care se ocupă nemijlocit Dumnezeu.

Tot acum, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mai spus:

Revin, așadar, la îndemnurile pastorale pe care vi le-am împărtășit când a început și în țara noastră să se acutizeze criza provocată de virusul ucigător Covid – 19: clerici sau mireni, să sporim rugăciunea, având încredințarea că Domnul Dumnezeu ne va asculta! Fie ca Dumnezeu să ne dea răbdare și înțelepciune pentru a găsi soluții la multitudinea problemelor care vor apărea și de acum înainte în lupta noastră cu păcatul, dar și cu această molimă. Fie, Doamne, mila Ta spre noi, așa cum am nădăjduit și noi întru Tine!

Pe tot parcursul Liturghiei clericii au rostit rugăciuni către Dumnezeu pentru izbăvirea de boală și încetarea epidemiei de coronavirus. Răspunsurile la strană au fost oferite de o mică parte din membrii coralei Diaconia. (pr. Daniel Ionel Marari)