IPS Ioachim a oficiat Prohodul Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Denia Prohodului Domnului a fot oficiată  de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim la Catedrala arhiepiscopală din Roman alături de P.Cuv. părinte arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, și împreună cu un sobor de  preoţi şi diaconi și în prezenţa  credincioşilor.

La sfârșitul cântării Doxologiei, din cadrul Deniei din această seară, cei prezenți au luat parte, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, la tradiționala procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale, care simbolizează ducerea către mormânt a Trupului Mântuitorului, oprindu-se conform rânduielilor tipiconale specifice acestei seri, în patru locuri, de jur împrejurul bisericii, corespondente celor patru puncte cardinale, la fiecare oprire fiind rostită câte o ectenie.

După procesiune, toți credincioșii au trecut pe sub Sfântul Epitaf la intrarea în lăcașul de cult și au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Apoi, într-o atmosferă de solemnitate, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă, unde va rămâne până în ajunul Înălțării Domnului. 

      În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre semnificația zilei, arătând că este slujba tânguirii lângă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos simbolizat de Sfântul Epitaf.

     La final, a amintit programul pentru noaptea de Înviere, când Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge, înspre seară, şi la Catedrala din Roman, de unde va fi împărţită tuturor parohiilor din protopopiatul Roman.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corala "Paraschevi" a catedralei romașcane. 

La slujbă au participat numeroși credincioși romașcani. Mulți dintre aceștia au asistat la Sfânta Liturghie în curtea Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

(pr. Daniel Marari)