IPS Ioachim a oficiat Liturghia Arhierească la Mănăstirea Sf. Antipa din Calapodești

10 Ianuarie 2020

Vineri, 10 ianuarie 2020, pelerini din toată țara au participat de sărbătoarea hramului mănăstirii din Calapodeşti, comuna Dealu Morii, județul Bacău, care îl are ca ocrotitor pe Cuviosul Antipa. Aici IPS Părinte Ioachim a oficiat Dumnezeiasca Liturghie alături de P.Cuv. pr. arhimandrit Clement Haralam, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, alături de P.Cuv. părinte arhimandrit Serafim Huzdup, Consilier eparhial și locțiitor coordonator Sector exarhat al Centrului Eparhial de la Roman și împreună cu obștea monahală de aici. Tot acum a fost instalat și noul stareț al așezământului monahal.

Antipa de la Calapodești este Sfântul care, la început de an calendaristic, deschide șirul „casnicilor lui Dumnezeu” pe care i-a născut Ortodoxia românească de-a lungul existenței sale. Frumusețea liturgică a slujbei a fost aparte prin faptul că mulțime de creștini au fost prezenți în Biserica Mănăstirii pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu și pentru a se ruga la Sfântul băcăuan pentru mijlocire și binecuvântare.

În prima parte a slujbei IPS Ioachim a numit ca și stareț al mănăstirii băcăuane pe părintele ieromonah Calinic Corceag.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către preotul Eduard Cozma, profesor al Seminarului Teologic Episcop Melchisedec de la Roman care a a evidenţiat viaţa aleasă, virtuţile, credinţa şi dinamica activitate misionară  a Sfântului, prezentându-l pe acesta ca pe o icoană a pocăinței, dascăl al rugăciunii, povățuitor în viața pământească și călăuzitor în viața cerească.

La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotesit întru duhovnici pe părintele Ionel Cecală pe seama mănăstirii Răchitoasa, iar pe părintele Spiridon Profir pe seama mănăstirii Calapodești.

Un cuvânt înălțător despre Sfântul Antipa și viețuirea sa, dar și despre vocația celor care vor să aleagă calea călugăriei a fost rostit de părintele arhimandrit Clement Haralam, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

La recomandarea părintelui arhimandrit Serafim Huzdup,  Consilier eparhial și locțiitor coordonator Sector exarhat al Centrului Eparhial, părintele stareț  Calinic Corceag a fost hirotesit în treapta de protosinghel.

Noul părinte stareț a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru demnitatea duhovnicească oferită, preoţilor împreună slujitori, oaspeţilor şi tuturor credincioşilor veniți din zonă și din județele vecine pentru bucuria de a fi împreună în rugăciune la această sărbătoare închinată ocrotitorului Mănăstirii Calapodești, dar și al Eparhiei Romanului și Bacăului.  (pr. Daniel-Ionel Marari)