IPS Ioachim a oficiat Liturghia Arhierească de Nașterea Domnului la Roman

25 Decembrie 2019

Credincioşii romașcani care au venit în prima zi de Crăciun la Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost binecuvântați de Întâistătătorul Eparhiei, Părintele Arhiepiscop Ioachim, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei a fost hirotonit tânărul teolog Chirilă Ciprian Ionuț întru diacon pe seama Catedralei.

După citirea pericopei evanghelice specifice acestei mari și sublime sărbători, a urmat prezentarea Scrisorii pastorale cu titlul Nașterea Domnului-clipa nașterii din nou a lumii, special concepută și alcătuită de Înaltpreasfinția Sa pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și care, prin mesajul transmis, surprinde caracterul central al venirii Mântuitorului în lume pentru restaurarea omului căzut în păcat și deznădejde.

”În atmosfera austeră a peșterii neprimitoare din Bethleem, Pruncul Iisus este ținut în brațe de Maica Sa și prin ea de către întreaga umanitate care de milenii aștepta ieșirea izbăvitoare din criza spirituală în care o aruncase propria neascultare de Dumnezeu. Evenimentul Nașterii Domnului este astfel o Icoană a familiei, a bucuriei mamei care naște prunci și lăcrimează mulțumind cu recunoștință Creatorului pentru că și-a împlinit destinul și chemarea în această lume, a fericirii pruncului care simte ocrotirea și iubirea părinților în îmbrățișarea gingașă a mamei. Nimic nu poate înlocui mângâierea și șoapta bucuriei mamei sau blândețea și uimirea tatălui în viața unui prunc. Creștinul este dator să  apere această icoană în fața presiunii crescânde a alternativei de import care subminează firescul.”, spune Arhiepiscopul Ioachim în Pastorala de Crăciun.

Ierarhul mai face referire la faptul că „Prezența smerită a Fiului lui Dumnezeu în istorie a fost anunțată profetic, prin insuflarea Duhului Sfânt, cu mult timp înainte de întrupare, tocmai pentru ca martorii misiunii Sale mesianice să-L recunoască nu după înfățișarea exterioară a chipului Său, ci după profunzimea mesajului dumnezeiesc și înălțimea lucrării mântuitoare. Sub vălul umanului, Fiul lui Dumnezeu a împlinit planul restaurării întregii creații, recuperând pe om din adâncul Iadului, deschizându-i ușa Împărăției cerurilor și așezându-l în comuniune de veșnică iubire cu Dumnezeu”.

În acest mesaj transmis credincioşilor din Eparhia Romanului şi Bacăului, Părintele Arhiepiscop explică și faptul că trăitorul credinței autentice „este chemat să reconsidere fundamentele vieții spirituale făcând recurs la izvorul Revelației, pentru a redescoperi duhul autentic al viețuirii bineplăcute lui Dumnezeu și a trăi în atmosfera binecuvântată a credinței creștine, așezând în inima existenței sale icoana familiei binecuvântate de Dumnezeu”.

La final, Chiriarhul Romanului și Bacăului a făcut păstoriților săi câteva urări și îndemnuri. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit celor prezenți pentru participarea la marea bucurie a Nașterii Domnului. (pr. Daniel-Ionel Marari)