IPS Ioachim a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala din Roman

03 Aprilie 2020

La Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Roman, slujba Deniei a fost săvârșită, în după amiaza zilei de 3 aprilie 2020, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Ierarhul a fost însoțit în rugăciune de preoți și diaconi.

Slujba Imnului Acatist este oficiată în fiecare an, vineri seara, în săptămâna a 5-a din Postul Sfintelor Paști, în cadrul Deniei Acatistului Bunei Vestiri.

Din punct de vedere liturgic, această slujbă face parte din rânduielile specifice ale Postului Mare, menite să-l pregătească sufletește pe credincios pentru marele praznic al Învierii Domnului. Alături de profunzimea și frumusețea specifică a rugăciunii în sine, Imnul Acatist are și o istorie miraculoasă care, analizată în esență, constituie un real izvor de învățături duhovnicești ce-și pot găsi aplicarea în situații concrete din viața socială actuală.

Slujba a putut fi urmărită și live pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

...

Acatistul Bunei Vestiri este un imn de laudă închinat Maicii Domnului, alcătuit din 24 de strofe, având 13 condace şi 12 icoase. Această piesă imnografică dă expresie, sub formă poetică, învăţăturii Bisericii despre Maica Domnului şi este cel mai vechi imn acatist. Împreună cu acatistul se cântă Canonul Bunei Vestiri, alcătuirea lui Iosif Imnograful, care-i împrumută unele expresii și îi este asemănător prin formă, amplificând salutarea îngerului („Bucură-te!”) și legând de ea expresii antinomice ce exprimă realizarea în Fecioara Maria a prefigurărilor Vechiului Testament și caracterul neînțeles al întrupării.

(pr. Daniel Ionel Marari)