Învierea Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

02 Mai 2021

Lumina sfântă de la Ierusalim a fost dăruită de ÎPS Arhiepiscop Ioachim miilor de credincioși și pelerini care au petrecut sărbătoarea Învierii la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

Mulțime de credincioși romașcani au ales întru bucuria inimii și manifestarea dreptei credințe să petreacă noaptea Sfintelor Paști la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, acolo unde slujba Învierii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de de P.Cuv. părinte Pimen Costea, Vicar eparhial, și împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. 

Conform obiceiului îndătinat, aproape de miezul nopții, a fost adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim, care ulterior a fost împărțită de Înaltpreasfinția Sa tuturor celor prezenți în curtea locașului de cult mușatin. 

Anul acesta, Sfânta Lumina a fost adusă de la București de către o delegație a Eparhiei, condusă de părintele arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural, fiind apoi oferită tuturor preoților din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin reprezentanții din fiecare protopopiat..

După prima parte a slujbei din sfânta zi a Învierii, desfășurată pe scena special amenajată în fața Palatului Arhiepiscopal, sărbătoarea sfântă a continuat cu partea numită Canonul Învierii Domnului, urmat de  procesiune în jurul Catedralei și apoi cu oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur. 

Frumusețea slujirii arhierești a fost împodobită de cântările speciale ale acestei zile, răspunsurile la strană fiind date de corala ”Paraschevi” a Catedralei. 

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a adresat un cuvânt de învățătură tuturor celor au avut dragostea și răbdarea de a petrece noaptea binecuvântată în atmosfera de rugăciune specifică acestei zile prin Pastorala ce a fost pregătită pentru acest moment anual unic , după care, conform tradiției îndătinate, a ciocnit un ou roșu cu fiecare dintre cei prezenți, rostind salutul pascal „Hristos a înviat!”.   (pr. Daniel Marari)