Întrunirea membrilor Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

25 Ianuarie 2024

La Centrul eparhial de la Roman a avut loc joi, 25 ianuarie 2024, întâlnirea membrilor Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În sala de ședințe a reședinței arhiepiscopale de la Roman, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a avut loc joi, 25 ianuarie, începând cu ora 11.00, întâlnirea membrilor Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în ședința de lucru premergătoare Adunării Eparhiale.

Întrunindu-se cvorumul, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a declarat ședința ca fiind statutar întrunită și lucrativă, a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți, arătând că: „Timpul curge precum izvoarele care trec prin diverse locuri, unele mai line, altele mai tumultoase, arătând că-și are început din veșnicia lui Dumnezeu și se revarsă în veșnicie. De aceea trebuie să transfigurăm timpul, altfel vom risca să ne pierdem în vâltoarea vremurilor. Trebuie să lucrăm să facem ca timpul să fie răscumpărat pentru ca Dumnezeu să se recunoască în noi și în faptele noastre. Ne întâlnim la începutul anului 2024 în ședință de lucru, de prezentare rezumativă a activităților pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, le-am împlinit în anul 2023. Cele duhovnicești le prezentăm cu fiecare eveniment și sărbătoare în parte în însuși momentul realizării, însă acum facem un sumar al lucrărilor administrative, economice, culturale, misionare pe care le-am împlinit”.

Apoi, în cadrul ședinței, responsabilii sectoarelor din Administraţia Eparhială au prezentat sinteza activităţii administrativ-economice, pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2023 la nivelul fiecărei subunităţi. De asemenea, au fost dezbătute principalele aspecte financiar-contabile de la nivelul Centrului eparhial şi al subunităţilor. În partea a doua a lucrărilor au fost analizate propunerile de proiecte şi programe în vederea receptării şi aplicării, la nivelul Centrului eparhial, al protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor a hotărârilor Sfântului Sinod cu privire la „Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

În continuare, Ierarhul a menționat faptul că, asemeni anilor anteriori, și în 2024, în cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se vor desfășura mai multe programe cultural-catehetice și  social-filantropice la care sunt așteptați să se implice toți cei care iubesc Biserica.

La final, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a mulțumit colaboratorilor laici și preoți ai Centrului eparhial, care au susținut viața și activitățile eparhiei în anul trecut.

                                                                 ***

Consiliul eparhial este, potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, organismul executiv al Adunării Eparhiale și are în competență problemele bisericești, administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale și fundaționale pentru întreaga eparhie.

Consiliul Eparhial se compune din 9 membri, 3 clerici și 6 mireni, aleși pe termen de patru ani de către Adunarea Eparhială dintre membrii ei. Ședințele Consiliului Eparhial sunt prezidate de ierarhul locului și la ele participă, cu vot consultativ, consilierii Centrului eparhial, în calitate de membri permanenți.