Întâlnirea trimestrială a ONG-urilor eparhiale din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Joi, 2 noiembrie 2023, la sediul Asociaţiei „Treime de Arhierei” din Bacău, a avut loc ultima întâlnire trimestrială din acest an a reprezentanţilor organizațiilor nonguvernamentale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Reuniunea a fost prezidată de părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului social-filantropic și de misiune eparhial, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim şi mesajul de recunoştinţă faţă de toţi cei care lucrează în slujirea lui Dumnezeu și a semenilor.

Alături de părintele consilier, coordonatorul Departamentului Social-filantropic al Federaţiei ARBORE – care va include cele 22 de ONG-uri eparhiale în domeniul social, medical, tineret, educațional și mediu – au mai participat şi alţi coordonatori. Departamentul Cultural a fost reprezentant de părintele Valentin Băltoi (Consilier eparhial) şi de doamna Mioara Ignat (Inspector eparhial), Departamentul Scrieri de Proiecte a fost reprezentant de doamna Alixandrescu Andreea, iar Departamentul Tineret a fost reprezentant de domnul Vlad Gabriel Țuțurlan (Referent în cadrul Biroului de catehizare și activități cu tineretul).

Primul punct din agenda întâlnirii a fost prezentarea programelor și proiectelor eparhiale derulate în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice” 2023.

A urmat un rezumat al informațiilor pentru participarea sau atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă din fondurile publice ale Consiliului Judeţean Bacău, alocate pentru activităţi nonprofit, potrivit Legii nr. 350/2005, cu modificarile şi completarile ulterioare, modul de completare al fişelor pentru Raportul anual către Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, sursele de finanțare actuale sau în pregătire pentru următorul exercițiu financiar, semnificațiile și beneficiile „Băncii de Alimente”, apoi, asumarea unor roluri în cadrul mai multor departamente ale instituției nou înființate, Federația ARBORE.

Un alt punct al întâlnirii a fost analizarea Calendarului anual al activităţilor dedicate persoanelor bolnave în Eparhia Romanului şi Bacăului în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” 2024, respectiv Proiectul eparhial social-medical „Bolnav am fost și m-ați cercetat” (Mt. 25,36). Acesta va fi derulat cu binecuvântarea ierarhului, pe parcursul anului viitor, în toate parohiile celor cinci protopopiate și în cadrul activităților celor 22 de ONG-uri eparhiale.

Un aspect practic al întâlnirii a fost discutarea alcăturii proiectelor de anvergură pe fonduri nerambursabile locale, județene și europene, care au fost exemplificate de către doamna Alixandrescu Andreea prin proiectele derulate în cadrul Asociaţiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare – Hârja”.

Au fost evidențiate concluziile zilei, precum și diverse intervenții ale membrilor asociațiilor prezente, între care menţionăm prezentarea făcută de către părintele Aurel Cîrlan a activităţilor desfăşurate de către Asociaţia „Treime de Arhierei” Bacău, gazda acestei întruniri.

(Pr. Mihai-Flavius Balaban)