Întâlnirea lunară a preoților din Protoieria Sascut

27 Iunie 2019

Astăzi, 27 Iunie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a avut loc ședința administrativă a preoților din Protopopiatul Sascut. Delegați ai Centrului eparhial de la Roman au fost părintele Ciprian Eugen Ciuche, consilier la sectorul social-filantropic și părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului cultural.

Întâlnirea a fost prezidată de părintele consilier eparhial, care, în deschiderea ședinței, a transmis celor prezenți arhierești binecuvântări din partea Chiriarhului, ulterior, împreună cu părintele inspector, relatând preoților noile reglementări cu caracter cultural catehetic și social filantropic. 

De asemenea, au fost prezentate proiectele culturale și sociale ale eparhiei tip "Școala de vară" și "Cateheze în parohii", ce se vor desfășura în perioada imediat următoare în toate parohiile din cuprinsul protoieriei Sascut, tot acum fiind dezbătută problematica organizării unei Tabere cultural-duhovnicești, pentru copii la Poiana Sărată.

Sub îndrumarea părintelui protoiereu Abageru Vasile, conferința de astăzi, intitulată "Clerici slujitori ai Bisericii strămoșești în satul românesc", a fost susținută de părintele Ioan Mirel Andronache, de la parohia Vultureni.

În lucrarea prezentată părintele conferențiar, a amintit rolul pe care îl are comunitatea parohială din satul românesc, relatând mărturii istorice și culturale cu privire la aceasta, apoi a vorbit despre credință - ca factor de unitate spirituală, coeziune socială și înnoire culturală în comunitățile sătești.

Părintele consilier a felicitat lucrarea părintelui Mirel și a îndemnat fiecare preot paroh să se implice personal în reușita acestor programe, dedicate copiilor pe parcursul vacanței de vară.

Părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari a prezentat perioadele în care anul acesta 2019, vor avea loc  Întâlnirile tinerilor ortodocși-ITOM de la Iași și ITO Craiova, la care vor participa și tineri merituoși din partea Protoieriei Sascut.

Finalul ședinței a coincis cu aducerea la cunoștință preoților sascuteni, de către părintele protoiereu a câtorva aspecte de ordin administrativ și juridic, legate de activitatea parohiilor, invitându-i, totodată să se alăture în organizarea unei colecte la nivel de protopopiat, pentru susținerea construcției corpului de chilii de la Mănăstirea Găvănoasa, Raionul Cahul din Arhiepiscopia Chișinăului. ( Pr Albu Gabriel)