Întâlnire preliminară a organizatorilor Taberei de vară Hârja online 2020

intalnirea coordonatorilor de centre de zi pentru copii
intalnirea coordonatorilor de centre de zi pentru copii

intalnirea coordonatorilor de centre de zi pentru copii

intalnirea voluntarilor
intalnirea voluntarilor

intalnirea voluntarilor

afisul taberei
afisul taberei

afisul taberei

agenda taberei
agenda taberei

agenda taberei

 

Ieri, 27 iulie 2020, grupul de organizatori, voluntari și coordonatori de ateliere ai Taberei de vară, s-au reunit într-o ședință informală cu scopul de a lămuri metodologia desfășurării evenimentului care va avea loc în perioada 3-7 august 2020, la care sunt așteptați copiii  și tinerii cu vârste cuprinse între 6-16, dar și tinerii ascoreni și alti studenți care vor fi implicați în ateliere specifice vârstelor lor.

Urările de bun venit au fost adresate de Pr. Ilarion Mâță, reprezentantul organizatorului principal, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, care a generat o sesiune de cunoaștere a coordonatorilor de centre de zi pentru copii din cadrul ONG-urilor și parohiilor de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Mitropoliei Basarabiei. Acestora li s-a adaugat grupul de voluntari și o parte dintre coordonatori de ateliere. Programul integral al taberei a fost reamintit de Lucian Ciohodaru, coordonatorul tinerilor voluntari, și dezbătut de participanți.

În contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și al Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români,  Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului și Bacăului, organizează ediția a doua a Taberei de vară: „Satul românesc văzut prin ochii copilăriei. Familia și Filantropia în Biserica lui Hristos”, un proiect intereparhial, eveniment online ce se va derula în perioada 03-07 august 2020.

Dacă anul trecut, în localitatea Hârja, județul Bacău, au participat fizic 80 de tineri și însoțitori din mai multe județe ale Moldovei, Bucovinei și ale Basarabiei, anul acesta la Hârja erau așteptați copiii alături de părinți, fiind un eveniment cu totul inedit insă, datorită pandemiei, am mutat atelierele online, în aceeași formulă, cu invitați de seamă precum: Inaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, Preasfințitul Părinte Ignatie, Preasfințitul Părinte Veniamin, care vor avea alocuțiuni pe anumite teme chiar la debutul taberei, în ziua de 3 august, la care se va alătura Părintele Profesor  Ioan Vicovan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, în calitate de coorganizator. Toți voluntarii, coordonați de Lucian Ciohodaru, sunt studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași,  specializarea Asistență socială, și  vor fi implicați la buna organizare a  tuturor  atelierelor din tabără.

Ceilalți invitați de seamă, Pr. Prodecan Prof Ioan Cristinel Teșu, Maica Polixenia Nistor (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași), Prof. Nicu Gavriluță și Prof. Cristina Gavriluță (Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice – Iași) și Prof. Bogdan Constantin Neculau (Director al Departamentului de învățământ preuniversitar al Universității „Alexandru Ioan Cuza ” din Iași), vor dezbate la o „masă rotundă” cu părinții, copiii și voluntarii tema: „Rolul familiei creștine și al filantropiei în societatea contemporană”.

Celelalte ateliere: Atelier de  desen și pictură (coordonat de Prof. Alina Piștea), de Muzică populară (coordonat de Raluca Radu), Port românesc ( coordonat de Laura Melinda Tătăran), Poezie și proză (coordonat de Prof. Loredana Mâță), Atelierul de cateheză (coordonat de Pr. Daniel Marari), Atelier Pro-Viață (coordonat de Alexandra Nadane) și Atelierul  „Spune-mi o poveste” (coordonat de Adriana Ene), respectă temele anului omagial și comemorativ al Patriarhiei Române.

Seara ”talentelor” va avea loc în penultima zi a taberei, eveniment la care pot participa toți copiii și părinții, oferind momente artistice care le vor pune în valoare aptitudinile.  Momentele vor fi înregistrate sau realizate live.

Ultima zi va fi consacrată concluziilor și oferirii diplomelor de participare, vom reinterpreta imnul taberei de Hârja „Credința în Dumnezeu ne-a unit!”.

Tabară va fi transmisă live, mai ales în momentele de debut, masa rotundă și finalul taberei  prin intermediul portalului creștin ortodox „Doxologia.ro”. Totodată parterii media vor fi: Radio Trinitas, Trinitas TV și Radio Iași.

După finalizarea taberei , Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja va edita  un album cu toate lucrările artistice realizate de participanți, picturi, desene, eseuri, poezii și altele, toate respectând tema Anului omagial și Anului comemorativ al Patriarhiei Române.

Asteptam pe toți cei interesati, chiar si din alte eparhii din țară sau dispora, să se inscrie prin intermediul formularului online accesând următorul link:https://docs.google.com/forms/d/1_hdjfGNS2N61PTdaiv5e2L8CqP-xfGAy174oYZ… 

la adresa voluntariarb@gmail.com, sau pe pagina de facebook special creată: https://www.facebook.com/Tabăra-de-vară-Satul-românesc-văzut-prin-ochii-copiilor-101348651642440/

(Lucian Ciohodaru – coordonatori voluntari, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”)