Instalare de preot în Parohia Balcani-Marginea, Protoieria Moinești

24 Februarie 2021

Miercuri, 24 februarie 2021, tânărului preot Toma Gabriel i-a fost încredințată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, păstorirea credincioșilor din Parohia Balcani-Marginea, comuna Balcani, în calitate de preot paroh.

Festivitatea de prezentare și de instalare al noului preot al Parohiei Balcani-Marginea din Protopopiatul Moinești a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către părintele protopop Costel Mareș alături de părintele secretar Sorin Bârzu și preoții din Cercul Pastoral „Sfântul Grigorie Palama” din zonă. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral Giocoso din Iași.

După terminarea Sfintei Liturghii, părintele Toma Gabriel a fost prezentat în fața credincioșilor și instalat oficial în postul de preot paroh, conform deciziei Chiriarhului, în urma vacantării postului de preot paroh prin transferul părintelui Tănasă Iustin la Parohia Schitu Frumoasa, în locul vrednicului de pomenire, părintele Vasile Cernat.

Conform tradiției, părintele protopop i-a înmânat noului preot paroh Molitfelnicul, Sfânta Cruce, precum și cheia bisericii, cu îndemnul de a sluji cu timp și fără timp în mijlocul credincioșilor ce i s-au încredințat spre păstorire, apoi a transmis celor prezenți arhiereasca binecuvântare, iar noului preot paroh un început bun în activitatea preoțească și o rodnică păstorire.

Plin de emoție, părintele Toma Gabriel a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru încredere, părintelui protopop pentru susținere, părintelui Iustin Tănasă pentru lucrarea frumoasă de pastorație, autorităților locale pentru prezență, familiei pentru susținere și totodată credincioșilor pentru primire, rugându-i să-l urmeze în rugăciune și conlucrare în noua misiune duhovnicească îmbrățișată în această zi.

La final, fostul paroh, preotul Tănasă Iustin, a adresat celor prezenţi un cuvânt de mulţumire pentru sprijinul de care s-a bucurat în rândul comunităţii Balcani-Marginea, încurajându-i pe credincioşi să continue activităţile începute în aceşti ani împreună cu noul preot paroh. Totodată, părintele Iustin a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra familiei sale, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru încrederea acordată, părintelui protopop pentru frumosul cuvânt de învățătură și pentru tot sprijinul acordat, și nu în ultimul rând tuturor credincioșilor din Parohia Balcani-Marginea pe care îi va păstra în inimă, în gând și-n rugăciune.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban