Înmormântarea Părintelui Cârlescu Costică

Luni, 12 aprilie, clipe de doliu în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Stănița, Protopopiatul Roman, unde fostul preot paroh al acestei comunități, Părintele Costică Cârlescu, a fost condus pe ultimul drum pământesc de familie, apropiați, ucenici, dar și de un sobor de preoți. Slujba s-a desfășurat sub protia  părintelui protopop Dan Alexandru Antoce, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Rânduiala slujbei de Înmormântare a fost precedată de Miezonoptică, Utrenie, Ceasuri, Obedniță și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, săvârșită la orele dimineții în sobor de preoți, la care au participat și s-au împărtășit enoriași ai Parohiei Stănița. După săvârșirea Sfintei Liturghii s-a purces la prohodirea trupului neînsuflețit al părintelui Costică până la catafalcul pregătit în curtea bisericii parohiale de familia îndoliată, doamna preoteasă Angela și cei trei copii, Suzana, Octavian și Flavia. Din soborul preoților slujitori au făcut parte și colegi pe care părintele Costică i-a avut la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”-Neamț, printre care  Pr. Prof. Dr. Gheorghe Petraru (Iași), Pr. Prof. Vasile Păvăleanu (Piatra Neamț) și Pr. Nicolae Zugravu (Târgu Frumos).

Înainte de înhumare au fost adresate credincioșilor cuvântări emoționante care au zugrăvit viața și activitatea pastorală a fostului duhovnic de la Stănița, dar și mesaje de condoleanțe adresate familiei îndoliate. Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost rostit de către părintele protoiereu Dan Alexandru.

Am aflat cu durere despre plecarea din lumea aceasta, în data de 09 aprilie 2021, a preotului Cârlescu Costică, unul dintre slujitorii destoinici ai sfintelor altare care și-au desfășurat activitatea în Eparhia Romanului și Bacăului.

A fost un preot cu alese calități sufletești, implicat în numeroase activități pastoral-duhovnicești și social-filantropice, dar și în lucrări de construire și înfrumusețare a lăcașurilor de cult în parohiile Tatomirești și Stănița unde și-a desfășurat misiunea, fiind râvnitor, apropiat de enoriașii săi, mereu în preajma celor aflați în suferință, împărtășind cuvântul lui Dumnezeu și speranță fiilor și fiicelor duhovnicești.

După 36 de ani de pastorație în mijlocul credincioșilor din cele două parohii unde și-a împlinit vocația sacerdotală, la vârsta de 65 de ani, părintele Cârlescu Costică a fost chemat de Dumnezeu în Biserica Triumfătoare, unde avem speranța că va fi așezat în soborul preoților din ierarhia cerească pentru a sluji Liturghia sub protia Arhiereului Cel veșnic, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În aceste momente de adâncă suferință, adresăm familiei îndoliate, doamnei preotese Angela Cârlescu și celor trei copii, cele mai profunde gânduri de compasiune rugând pe Milostivul Dumnezeu să primească sufletul destoinicului Său slujitor în Împărăția Cerurilor! – a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Apoi, după ce credincioșii prezenți și-au luat rămas bun de la cel care le-a fost părinte spiritual timp de trei decenii, soborul preoților și cortegiul funerar s-au deplasat în sunet de clopot și de cântări funebre spre cimitirul satului, acolo unde trupul neînsuflețit al Părintelui Costică a fost așezat alături de ale celor pe care i-a îndrumat duhovnicește, veghind asupra lor prin rugăciunea înălțată de dincolo de timp la scaunul Arhiereului Cel veșnic, Hristos Domnul.

Pe toată durata desfășurării slujbei de Înmormântare au fost respectate distanțarea socială și normele sanitare în vigoare în vederea prevenirii răspândirii virusului SarsCoV 19.