Înmormântarea celor 5 tineri înecați în râul Siret

Astăzi, 5 august 2021, după săvârșirea Sfintei Liturghii, au avut loc slujbele de înmormântare oficiate în parohiile Bahna și Broșteni pentru cei 5 tineri, care și-au aflat tragicul sfârșit în apele râului Siret, în data de 1 august.

 

Cu multă durere în suflet, clericii și credincioșii din satele Bahna și Broșteni s-au rugat Preamilostivului Dumnezeu ca suflete celor 5 tineri minunați, să fie ridicate în ceruri și să fie așezate în odihna Împărăției Preasfintei Treimi. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii din cele două comunități îmbrăcate în doliu, cu sufletele îndurerate, în glasul clopotului și al cântărilor sfinte, au condus în rugăciune trupurile neînsuflețite ale tinerilor care au părăsit prea devreme lumea aceasta.

Pe lângă sprijinul duhovnicesc oferit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și ajutorul material, Înaltpreasfinția Sa a transmis un cuvânt de binecuvântare la sfârșitul slujbei de înmormântare, rostit de Pr. Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul Social – Filantropic și Misionar, delegat al Înaltpreasfinței Sale, pentru a aduce mângâiere în sufletele cernite de durere ale părinților și rudelor celor decedați:

            „În prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, pe 1 august, Claudiu-Andrei, Constantin-Luis, Costel-Lorenzzo, Răzvan-Ionuț și Gabriel-Eduard au fost chemați, prin voia lui Dumnezeu, să ni se aşeze înainte ca unii care, prin rugăciunile Maicii Domnului, intră în Biserica cea de deasupra Bisericii, intră în Împărăţia care ţine toată Taina învierii noastre. Şi astăzi, în ciuda întristării că ne despărţim de acești minunați tineri, de cei împreună rugători cu noi, simţim în adâncul inimii noastre că taina pe care au purtat-o dinaintea noastră li s-a împlinit cu harul şi cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

          Copii cuminiți, harnici, buni la carte, cu multe calități, au dobândit cea mai mare virtute, aceea de a se jertfi pentru celălalt. Din cele deja cunoscute, acești tineri au trecut în veșnicie sărind în ajutorul celuilat, au devenit eroi, poate chiar martiri, sacrificându-și propria viața pentru prieten.

          Cea mai complicată ecuaţie, tinerii au rezolvat-o pornind de la aceasta: „Şi de trăim şi de murim, ai Domnului suntem. Căci pentru aceasta a murit şi a înviat Hristos, ca să stăpânească şi peste morţi şi peste vii” (Romani 14,7-9) şi, de aceea, printre noi au trecut ca unii cu nădejdea Învierii, ca unii care tot timpul au avut nădejdea că Dumnezeu e un Dumnezeu al celor vii şi când cei vii devin trecuţi în lumea celor pe care atât de incorect îi numim a fi a morţi. Taina aceasta ne-a strâns astăzi pentru a o slăvi împreună.

          Cuvintele sunt prea puține pentru a exprima regretul celor întâmplate. Părinții acestor tineri nu doar au pierdut cele mai scumpe ființe de pe pământ, ci au câștigat pe cei mai de seamă rugători din lumea veșniciei. Ei nu au murit, ci sunt vii, sufletește sunt nemuritori și vă veți reîntâlni cu ei în viața veșnică.

          Vorbiți cu ei, căci ei vă aud. Faceți bine în numele lor, căci aceasta este hrana de care se vor bucura cel mai mult. Nu vă izolați de familie și de comunitate, căci ei s-au simțit bine integrați în ea.

          Ne vom ruga în continuare pentru ei și pentru dumneavoastră. Trăiți cu nădejdea că, peste ceva timp, Domnul vă va prilejui reîntâlnirea.

          Când Maica Domnului și-a văzut Fiul pe Cruce răstignit, a știut ca mamă, deși întristată pentru moartea Fiului ei, că nu peste mult timp se va întâlni din nou cu El, și așa a fost.

          Vom fi alături de cei rămași, de familiile lor profund îndurerate cu tot ceea ce Arhiepiscopia Romanului și Bacăului oferă și altor categorii vulnerabile prin serviciile sociale, medicale și educaționale, în afară de sprijinul spiritual pe care îl oferim necondiționat, în orice moment al vieții unui creștin.

          Ne rugăm Bunului Dumnezeu să primească în lăcașurile Sale cele veșnice sufletele acestor minunați tineri și să îi odihnească în pacea şi lumina Împărăţiei cerurilor!

 Veșnica lor pomenire în neam și în neam!

 

Al vostru arhipăstor și pururea către Domnul rugător,

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

(Pr. Mitrea Gheorghe, Parohia Broșteni, Protopopiatul Roman)